Helyi sport

2020.11.24. 11:22

Már medencében edzenek a kaposvári kajak-kenusok

Az őszi, zordabb időjárás beköszöntével már a legkitartóbb kajak-kenusok sem a Desedán edzenek. A kaposvári sportolók behúzódtak a tanmedencébe, ahol elkezdték a felkészülést a következő szezon versenyeire.

Klein Péter

– Jelenleg a tanmedencében, valamint a Kaposvári Egyetem tornatermében zajlanak az edzések – tudtuk meg Faludy Andrástól, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzőjétől. – Bízunk benne, hogy decembertől már az uszodában is tudunk készülni. Ami érvágást jelent az egyesület számára az az, hogy az általános iskolai tornatermeket nem tudjuk használni, így az edzőktől nagyobb szervezőmunkát igényel a mindennapos munka. A szabályokhoz igazodva igyekszünk úgy szervezni az edzéseket, hogy hét órára befejeződjenek és mindenki időben hazaérjen.

A kaposváriak az összesített eredményeik alapján a mögöttünk hagyott szezonban a 31. helyen végeztek az éremtáblázaton, amely 86 egyesület eredményeit tartalmazza.

– Ez egy nagyon jó eredmény, főleg úgy, hogy a ponttáblázatot a 35. helyen zártuk, ami nagy előrelépés a tavalyi 45. helyhez képest – mondta Faludy András. – Az idei szezonra is jutott egy kicsi a pechsorozatból, de szerencsére nem annyi, mint az előző években. Szerafin Zsófia egyesben csak egy helyezéssel maradt le az olimpiai reménységek versenyéről, de szerencsére négyesben be tudott mutatkozni a nemzetközi mezőnyben. Hatalmas meglepetést tudott okozni társaival az ifik között, pedig még csak serdülők. Ez a jövőre nézve egy fantáziadús négyes, ráadásul olimpiai távon. Az ifi négyesünk csak centiméterekkel maradt le a magyar bajnoki címről ezer méteren, úgy, hogy a serdülő Tóth Donát is a hajóban ült. Így az ifj. Faludy András, Tóth Adorján, Tóth Barna, Tóth Donát négyes ezzel országos meglepetést okozott. Az edzőkollégák is elképedve néztek, hogy milyen jó eredményt értek el. Amit sajnálok, hogy az idén elmaradt a győri Európa-bajnokság. Ifj. Faludy András nagyon sokáig harcolt a kijutásért, de végül nem sikerült neki, bízunk benne, hogy jövőre összejön számára. Tóth Adorján is nagyon szép eredményeket hozott: például ötszáz méteres távon hatodik lett az ifjúsági magyar bajnokságon. Szerafin Zsófia volt a legkiemelkedőbb, de mindenki hozta, amit tudott, illetve még egy kicsit többet is. Amit sajnálok, hogy centimétereken csúszott el a magyar bajnoki cím, illetve a nemzetközi szereplés, de előbb-utóbb ezt majd visszaadja a sors.

– Amennyiben a helyzet normalizálódik egy horvátországi edzőtáborral indítanánk a következő szezont is – mondta az egyesület terveiről Faludy András. – A csónakház folyamatosan üzemel, ezért, ha jobb idő lesz, akkor vízre szállunk akár decemberben is, ha olyan lesz az időjárás. A desedai szezont a szokásoknak megfelelően március tizenötödikén nyitjuk meg. Kiszámíthatóbb idényre számítunk, de szerencsére ebben az időszakban is találtunk egy szponzort, így az egyesület anyagi helyzete stabilizálódott.

Faludy Andrásnak a vezetőedző feladatai mellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben is bőven akad teendője. A versenysport bizottság elnöki posztját betöltő szakember folyamatosan tart továbbképzéseket és előadásokat arról, hogyan lehet a jelenlegi helyzetben is fenntartani a sportolók motivációját, illetve arról, hogy lehet kiküszöbölni azt, hogy a fiatalok abbahagyják a versenyzést.

Sokan átestek a fertőzésen

A sportolókra ebben az évben még egy megméretés várt volna, de már nem a vízen, hanem a szárazföldön, pontosabban a Börzsönyben. A Nagy Hideg-hegy futás, melyen minden évben több száz futó vesz részt, a pandémia miatt elmarad.

– Ezt a versenyt ebben az évben kihagytuk volna a pandémia miatt – mondta Faludy András. – Versenyzőink, a gondnokunk és én is átestem a koronavíruson, így kerüljük a tömegrendezvényeket. Szerencsére nálam sem okozott komoly tüneteket, de ha egy sportoló elkapja, akkor neki minimum hat hetet ki kell hagynia. Ráadásul sok szövődményt tud okozni ez a vírus.

Címkék#kajak kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában