történelem

2021.05.25. 08:57

Húsz éve szerzett bajnoki aranyérmet a Kaposvári KK

Hétfőn múlt éppen húsz éve, hogy megszerezte első bajnoki aranyérmét az NB I./A csoportjában az akkor Klíma-Vill Purina Kaposvári KK néven szereplő férfikosárlabda-csapat. A 2001-es esztendőben a Magyar Kupa ezüstérmét is begyűjtötte a Földi Sándor vezetőedző által dirigált együttes.

Kun Zoltán

Akik a nevezetes napon, 2001. május 24-én ott lehettek a paksi Atomerőmű Sportcsarnokban bizonyára soha nem feledik azt a sport­élményt, amelyben részük lehetett. A kaposvári együttes fennállása óta első alkalommal nyert magyar bajnoki aranyérmet a legfelső osztályban. A bajnoki döntő utolsó meccsén Ronald Nunnery palánkszaggató zsákolása méltó befejezése volt a nagy sorozatnak. Bár korábban épp a paksiak nyerték meg a Magyar Kupát a somogyi megyeszékhelyen, a legjobbkor sikerült visszavágni a tolnaiaknak.

A kaposvári együttes az elengedhetetlen városi támogatás mellett a közelmúltban elhunyt Kása Sándor elnöknek is köszönhetően biztos anyagi háttérrel rendelkezett és csak a kosárlabdával foglalkozhatott. Az akkor szakosztály-igazgatóként tevékenykedő Kovács László pedig igazán kiváló érzékkel, szakértelemmel válogatta össze a gárda tagjait. Megtalálta azokat a játékosokat, akik a legjobb teljesítményre voltak képesek az adott posztokon.

Nézzük, hogy napjainkban ki mivel foglalkozik az első bajnokcsapat tagjai közül: Bencze Tamás az aktív játékot abbahagyva több együttesnél is tevékenykedett már vezetőedzőként. A Falco KC Szombathely után a Zalakerámia ZTE KK kispadja következett. Jelenleg az egerszegi női utánpótlásban dolgozik. Sztojan Ivkovics ugyancsak volt több helyen is vezetőedző, most a Magyar Férfikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. Filipovics Gordan a Kaposvári KK edzői csapatának tagja, az U16-os csapat egyik edzője. Szőke Balázs a kaposvári felnőttcsapat edzői stábja mellett immár az U20-as és U18-as korosztályos csapat edzői teendőit is ellátja. Simon Balázs szerepelt a legtovább az NB I./A csoportjában, az öt évvel ezelőtti évforduló alkalmával még aktív játékos volt a TLI Alba Fehérvár gárdájában. Napjainkban sportvezetőként dolgozik. A székesfehérvári csapatot működtető kft. ügyvezetője. Tömösváry Máté hosszú évek óta az NB I./B-ben érdekelt Atomerőmű KSE Bonyhád csapatát erősíti. A Zöld csoportban ötödik helyen záró gárdában alapembernek számított a 2020/2021-es szezonban is. A régi klubtársak közül Varga Roland, Gémes Levente, Ágfalvi Mihály és Beck Attila is játszott alacsonyabb osztályú együttesekben, ám immár valamennyien elsősorban a civil életben tevékenykednek.

A csapat külföldi kosárlabdázói közül Ronald Nunnery a Harlem Globetrottersnél töltött évek után visszavonult és gyermekek egyéni kosárlabdás képzésével foglalkozik. Emir Halimics játékos pályafutása után szintén edző lett Szarajevóban, napjainkban pedig saját kosárlabda iskolájában oktatja a fiatalokat. Csapatával a másodosztályban szerepelnek. Emellett a bosnyák U16-os korosztályos válogatott edzője volt. A vezetőedző Földi Sándor napjainkban Pécsett az utánpótlás-nevelésben dolgozik. Azóta is gyúróként tevékenykedik a kaposvári klubnál Horváth Tamás, ahogy a csapatorvos, dr. Néber Árpád is kitart a somogyi együttes mellett. Az akkori technikai vezető Nagy Imre jelenleg a Kaposvár Arénában dolgozik.

A somogyiak azóta csak egyszer, 2004-ben nyertek újra aranyérmet a bajnokságban.

A Klíma-Vill Purina Kaposvári KK csapata (balról): Földi Sándor, Horváth Tamás, Szőke Balázs, Tömösváry Máté, Gémes Levente, Filipovics Gordan, Sztojan Ivkovics, Néber Árpád, Kovács László, Nagy Imre, Varga Roland, Ronald Nunnery, Simon Balázs, Beck Attila, Bencze Tamás, Ágfalvi Mihály, Emir Halimics, Kása Sándor

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában