uszonyos úszás

2021.06.18. 16:54

Újabb egyéni csúcsot döntött a vb-n Szabó Szabó Hargita

Ötödik helyen zárta fő számát az olaszországi Lignanoban rendezett uszonyosúszó junior világbajnokságon Szabó Száva Hargita. A Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE versenyzője szoros csatában maradt le a dobogóról 400 méter uszonyos gyorsúszáson.

Klein Péter

Fotó: Muzslay Péter

Remekül szerepel az olaszországi Lignanoban rendezett junior uszonyosúszó világbajnokságon a magyar delegáció, amely eddig öt arany-, hét ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött. Az pedig csak centiken múlt, hogy a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE ifjú tehetsége, Szabó Száva Hargita nem tudta eggyel növelni a bronzérmek számát.

A 15 esztendős, tehát a junior korosztálytól két évvel fiatalabb sportolónő ugyanis fő számában 400 méteres uszonyos gyorsúszáson nagyszerűen kezdett. Az előfutamot magabiztosan nyerve került be a döntőbe, ahol – akárcsak 200 méteren – élete legjobb idejét úszta, amivel az előkelő, ötödik helyen csapott célba. Szabó Száva Hargita ezzel teljesítette a világbajnokság előtt kitűzött célokat, hiszen mind a két számban egyéni csúcsot úszott, s fő számában döntőbe is került.

A magyar junior uszonyosúszó-válogatott pedig már most túlteljesítette az előzetes várakozásokat. Kókai Dávid csapatvezető ugyanis 15 érmet remélt, azonban a csütörtöki versenynap után már tizenhatnál jár a küldöttség. Az 50 méteres uszonyos női gyors döntőjét Pernyész Dorottya nyerte meg, ezzel megszerezte a válogatott ötödik aranyérmét. Béres Attila is dobogóra állt egyéniben, miután a 400 méteres uszonyos gyors fináléjában második lett, míg Lipők Larion harmadikként zárt 50 méteres uszonyos gyorson. Suba Sára csütörtökön egy ezüstöt szerzett az 50 méteres felszíni úszás döntőjében, méghozzá 18.42 másodperces junior országos csúccsal. Tovább remekeltek a váltók is: a Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára négyes ezüstérmes lett a 4x200 méteres felszíni váltóversenyben, akárcsak a fiúk hasonló számában a Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor alkotta magyar kvartett.

– Tizenhat éremnél jár a fiatal magyar csapat, ezzel már túl is szárnyaltuk az előzetes elvárásokat – fogalmazott Kókai Dávid, a magyar csapat vezetője. – Pernyész Dorottya újabb aranyérme mellett a váltók ezüstérme remekül mutatja, hogy milyen kiegyensúlyozott és erős ez a társaság! Külön kiemelném Béres Attila és Suba Sára egyéni ezüstérmét, mindketten remekül versenyeztek, csakúgy, mint Lipők Larion, aki bronzérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában