Napfénystrand

2022.08.15. 20:00

Traktorgumit görgettek, csövet cipeltek napozás helyett a lányok

Balatonlellén rendezték meg az idei év első női erőmérő országos bajnokságát a strongwoman versenytípusban. A nap folyamán öt feladatot kellett teljesítenie a sportolóknak.

Mócza Dániel

Fotó: Németh Levente

Balatonlelle adott otthont az idei év első női erőmérő országos bajnokságnak, ahol nyolc versenyző mérte össze fizikai erejét és állóképességét a bokáig érő Balaton vízében. Az erőmérő sportág alszegmensei közül a strongwoman az egyedüli versenytípus, ahol a nők mérkőznek meg egymással. Botka István, a Prémium Rendezvényszervező Zrt. igazgatója elmondta, hogy idén még bárki jelentkezhetett, aki elég merész volt és érzett magában elég önbizalmat ahhoz, hogy kipróbálja magát a versenyen. Mounier Stephane a Central Europe Strongman Association(CESA) alelnöke és a rendezvény szervezője megerősítette, hogy erre az Országos Bajnokságra is inkább de nem kizárólag az erőemelő és fekve nyomó sportágakban profi szinten versenyző hölgyek érkeztek. Szerinte Balatonlelle remek helyszínválasztás, hiszen a homokos parttal és alacsony vízállással rendelkező strandja pont megfelelő nehézséget nyújt a napi feladatokban. A víz miatt kisebb súlyok vannak és nagy ismétlésszámok, illetve nagyobb állóképességre van szükség. 

A nap folyamán öt feladatot kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Az első szám a söröshordó szám volt, itt minél többször kellett a vízből fej fölé emelni az alumíniumhordót. Szabó Ágnes, aki fekve nyomó Európa-bajnokságról érkezett, a többiekhez képest komoly előnyre tett szert a tizennyolc ismétlésével. A második feladat a kerékborítás volt, ahol minél rövidebb idő alatt kellett az embernagyságú traktorgumit négyszer átfordítani. Ezt nehezítette a talp alatti puha iszap is, amibe a kerék belesüppedve nehezen fogható volt. Kérdésünkre Felméri Anna elmondta, hogy számára is ez volt a legnehezebb feladat. 

Forrás: Nemeth_Levente


Harmadszorra pedig egy nehéz golyót kellett egy perc alatt minél nagyobb ismétlésszámmal a levegőbe emelni. A negyedik feladat abból állt, hogy három bizonyos távolságban lévő hajlított csövet kellett elvinni és átdobni egy gát fölött. Mivel félig ez is a vízben volt, így elsőnek mindig kiborították belőle a vizet és az iszapot, majd ezután siettek a célhoz. Szabó Ágnes az első három versenyszámban komoly előnyre tett szert, így különösen bosszantó volt, amikor a negyedik versenyszámot fel kellett adnia, mert begörcsölt a vádlija. Elmondása szerint a folyamatos megerőltetések és a megfelelő nyújtás hiánya miatt elő szokott ez vele fordulni máskor is. Tud a problémáról és már hónapok óta dolgozik azon, hogy a jövőben ezt elkerülje. Felméri Anna számára, aki végül megnyerte az U70-es kategóriát, az utolsó feladat volt a legkönnyebb, ahol az állványra felhelyezett traktorkereket kellett megtartani minél hosszabb ideig. Szerinte ez a versenyszám csak mentálisan volt megerőltető. 
Végül a két kategória eredményhirdetése következett. Az U70-ben versenyző hölgyek közül Felméry Anna győzött 15.5 ponttal, mögötte Mitykó Zsófia másfél pont lemaradásban, míg a dobogó harmadik fokára Csatlós Klaudia tudott fellépni 12.5 ponttal. Kincs Virág 8 ponttal lecsúszott a dobogóról. A +70-os kategóriát Szabó Ágnes nyerte tizenhét pont fölénnyel, míg Bordás Dorina 13.5 ponttal a második helyet vívta ki magának. Halász Veres Zsuzsanna 11.5 ponttal a harmadik, míg Lovas Mónika nyolc ponttal zárta a megmérettetést. 
Sebestjén Jánost, a CESA elnökét a verseny végén kordonok bontása közben tudtuk elkapni pár szóra. 
– A strongman és strongwoman alatt minden alkalommal más és más versenyszámokat rakunk össze a változatosság kedvéért, fontosnak érezzük, hogy a versenyzők is jól érezzék magukat és ne legyen sérülésveszély – fogalmazott Sebestjén János, hogy miért változtatnak minden alkalommal a versenyszámokon. Hozzátette, hogy a nyomós és cipelős gyakorlatok biztosan tetőtől talpig átmozgatták a lányokat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában