Futás

2024.02.05. 08:50

Futófarsang: kalózok, bohócok, virágtündérek loholtak fel a kaposvári dombokra - képgalériával

Ismételten színes jelmezbe bújtak a futók, hogy a 14. Kométa Futófarsang alkalmával Kaposvár dombjain keresztül érjenek vissza a Kossuth téren felállított célkapuba. Idén a név­adó főszponzor, a Kométa ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini is teljesítette a távot valamivel több mint hatszáz versenyzővel karöltve.

Vasárnap már a reggeli órákban élet költözött Kaposvár belvárosába és a Kossuth tér környékére, ugyanis kereken 9 órakor rajtoltak el a legkisebbek az Egészséges Kaposvár 2030 programsorozat keretén belül. Az óvodások után nem sokkal az általános- és középiskolások, valamint az egyetemi hallgatók teljesítettek minimum egy, maximum három kört a kijelölt futópályán. Ezt követően 10 óra 35 perckor, közel 150 egyéni indulóval és 20 kétfős váltóval rajtolt el a 14. Kométa Futófarsang 10 kilométeres mezőnye. A 21 kilométeres félmaratoni távnak pedig valamivel több mint 250 egyéni induló mellett 40 háromfős váltó vágott neki. A mezőnyben szebbnél szebb és ötletesebbnél ötletesebb jelmezek is feltűntek, a humort és a kreativitást pedig ezúttal is külön díjazták a szervezők. 

– A rekordot még nem értük el, hiszen a koronavírus előtti években volt, hogy közel nyolcszáz versenyző állt rajthoz. A pandémia alatt azonban a létszám nagyon visszaesett, akkor 190 és 220 indulóval rendeztük a versenyeket – fogalmazott Péter Attila, a kaposvári futófarsang főszervezője. – Tavaly viszont már több mint négyszáz induló volt, idén pedig ha mindent összeadunk, akkor picivel több, mint hatszáz versenyző állt rajthoz a különféle távokat és korcsoportokat figyelembe véve. 

– Újdonság volt a pályában, hogy a hagyományokkal ellentétben ezúttal a 67-es út helyett a Mogyoró utcát próbáltuk ki a Körtönye Bükkre való felérés során. Továbbá létszámrekordot döntöttek a külföldi versenyzők. Szerb futóbarátaink Szabadkáról érkeztek, és megtöltöttek egy bérelt nagybuszt. Horvátországból pedig Eszékről érkeztek társversenyzők. Közülük többen a dobogóra is felállhattak, és érmekkel indulhattak haza. Külön öröm, hogy több családi- és munkahelyi váltó is rajthoz állt, őket külön díjaztuk, csakúgy mint Kaposvár legjobb időt teljesítő futóit – zárta gondolatait Péter Attila, aki ezt követően felkérte Dér Tamás alpolgármestert az eredményhirdetésben való segédkezésre. 

– Ez volt a harmadik alkalom, hogy rajthoz álltam – fogalmazott Patcai Réka, versenyző. – Először a rövidebb távon indultam váltóban, 3,2 kilométeren, majd másodjára ugyanúgy váltóban álltam rajthoz, de már 7,6 kilométeren. Most viszont úgy döntöttem, hogy egyéniben próbálom meg teljesíteni a 10 kilométeres távot. A kangoo alapban ad egy jó állóképességet, de december eleje óta tudatosan készültem erre a versenyre. Elkezdtem futni a városligetben, illetve a Desedán, igyekeztem tudatosan 10–15 kilométeres távokat megtenni, de olyan is volt, hogy 7 kilométert futottam le azzal a céllal, hogy minél jobb időt teljesítsek. Két hónap alatt sokat javítottam az időmön, 6 perc 37 másodperces kilométerekkel kezdtem és most 5 perc 54 másodperces kilométerenkénti részidőket hoztam. Nem gondoltam volna, hogy egy órán belül célba érek, így most nagyon, de nagyon elégedett vagyok. Az útvonal remek volt, haladó futóknak ez a 10 kilométeres táv egy tökéletes kihívás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában