evezés

2018.01.21. 17:40

Rangos versenyekre készülnek a kajak-kenusok

Javában készülnek a Kaposvári Vízügyi SC sportolói az idei év megmérettetéseire. A kajak-kenusok egyelőre a tanmedencében eveznek, s futóedzésekkel javítják erőnlétüket.

Klein Péter

Nehéz időszak a téli a kajak-kenusok életében, hiszen kiszorulnak a megszokott környezetükből. Ebben a ciklusban a kaposvári tanmedence teljes kihasználtsággal működik.

– Hatalmas logisztikát igényel az edzők részéről a három csoport elosztása – tudtuk meg Faludy Andrástól, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Télre mindig csökken a versenyzők száma, hiszen ilyenkor a sportág veszít a varázsából, de így is közel hetven gyermekkel foglalkozunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne csökkenjen a sportolók száma, így azzal is próbáljuk megtörni a téli munka monotonitását, hogy különböző helyszínekre megyünk futni. A Mecsekben, a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is voltunk már. Ezen alkalmakkor nem csak fizikálisan, hanem szellemileg is próbálom felkészíteni a versenyzőket. Földrajz szakos tanár lévén ilyenkor ismertetem hazánk tájegységeit is. Egy ilyen egész napos programok során talán még jobban elfáradnak, mint a mindennapos, monoton edzések után. Legutóbb a badacsonyi bujdosók lépcsőjén futottak a sportolók, majd várt rájuk egy 14 kilométeres túra. Hazafelé már mindenki aludt a buszban.

– Az Eszkimó-Indián játékokat hozzuk a Desedára, ami az utánpótlás egyik rangos megmérettetése, illetve quadratlon világkupa futam is lesz a tavon – válaszolta Faludy András arra a kérdésre, hogy milyen versenyek lesznek idén a Desedán. – A maraton világbajnokság válogatójának helyszíne még nem dőlt el, s van esély arra, hogy Kaposvárra hozzuk, mivel itt már van egy kiépített pálya hozzá. Szakmai szempontból azonban nem biztos, hogy szerencsés választás, mivel a Deseda nem hasonlít a majdani, portugáliai helyszínhez. Ebből a szempontból az a jó, ha hasonlítanak a helyszínek, hogy tényleg azok a versenyzők kvalifikálják magukat, akik ott is helyt tudnak állni.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kaposvári egyesület megrendezi a Vígh Sándor Emlékversenyt is, ami a csónakház felújítása miatt szeptembere tolódik.

– A vizes szezont a gátőrháznál kezdjük, s csak júliusban költözünk vissza a csónakházba, mivel elkezdődött a teljes körű felújítás. Amikor elkészül az újpestiek már jelezték, hogy szívesen jönnének pár napra – mondta Faludy András, aki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Versenysport Bizottságának elnöki posztját is betölti.

További hír, hogy a városligeti csónakház a tervek szerint áprilisra készül majd el. Ez megkönnyíti a klub helyzetét, hiszen a gátőrháznál nem férne el minhárom csoportjuk, így a legkisebbek a Városligetben készülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában