Hírek

2004.10.22. 01:15

Eltűnik a pénz az országból

A főváros közműcégeinél milliárdos sikerdíjakat osztanak az idén. Így van ez a vízműveknél és a csatornázási műveknél is. Utóbbinál a fel nem használt fejlesztési pénzeket megtakarításként könyvelték el.

Zsidai Péter

Szerdai számunkban foglalkoztunk a fővárosi vízműveknél kiosztott milliárdos sikerdíjakkal. A főváros többségi tulajdonában lévő cég az első fél évre 1,3 milliárdot irányzott elő a cégcsoportnak. Tavaly 2,2 milliárd forintot osztottak ki a német–francia tulajdonosokat képviselő vezetőségnek. A pénz külföldre kerül, hogy ki részesül belőle, még a fővárosi tulajdonosi bizottság sem tudja.

Információink szerint a főváros másik közművállalatánál, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Rt.-nél is hasonló a helyzet. Ott azonban nem sikerdíjat, hanem nyereségosztalékot kapnak a tulajdonosok. Tavaly öszszesen 2,9 milliárdot. A közművállalat abban a tekintetben is hasonlít társára, hogy bár a részvények többsége a fővárosé, mégis a francia–német kisebbségi tulajdonos irányít. Így kötötték meg a privatizációs szerződést 1997-ben. Az osztalék a tulajdoni hányadnál kisebb és nagyobb arányban is megilletheti a feleket. Somlyódy Csaba (MSZP), a tulajdonosi bizottság elnöke sem tudta pontosan megmondani, mennyi pénz távozik a külföldi tulajdonosokhoz. Ez ugyanis az igen bonyolult menedzserszerződés függvénye. Annyit azonban megtudtunk, a főváros bent hagyja a maga részét és fejlesztésre fordítja.

A csatornadíj idén a környezetterhelési díj bevezetésével harminchat százalékkal növekedett Budapesten. A szolgáltató a befizetett ökoadó felét azonban visszaigényelheti, ha környezetvédelmi beruházásra fordítja. Információink szerint az FCSM körülbelül négymilliárd forintot igényel vissza az államtól. Erre vonatkozó kérelmét már be is nyújtotta az illetékes állami szervhez. Ezeknek a milliárdoknak azért van jelentőségük, mert a felügyelőbizottság volt fideszes tagja, Deák András azzal vádolta a vállalatot, szándékosan csúsznak a beruházásokkal. Deák szerint a fel nem használt fejlesztési források megtakarításként jelentek meg a társaság mérlegében. A megtakarítások kamatául idén 221 millió forintot tüntettek fel.

A csatornadíj az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni. Az ökoadó ugyanis még 2008-ig növekedni fog.

Törvénysértés

Az Állami Számvevőszék két ütemben vizsgálta a főváros 2002–2003-as gazdálkodását. Számos elmarasztaló megállapítása közül több érintette a csatornázási műveket. Íme egy: „A X. kerület Kőbányai úti főgyűjtőcsatorna beruházásainak elkészítésére közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötöttek vállalkozói szerződést, annak ellenére, hogy a két szerződés 17 millió forintos összege meghaladta a törvény szerinti értékhatárt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!