Hírek

2005.06.14. 00:00

Kiléptem apám árnyékából

Kristin Gore, Al Gore volt amerikai alelnök lánya elragadóan humoros regényéről, a Kampányszerelemről Rácz Zsuzsával, az Állítsátok meg Terézanyut! szerzőjével beszélgetett a tegnapi sajtótájékoztatón.

Király Katalin

[caption id="" align="alignleft" width="111"] „Mindig arra vágytam, hogy a saját nevemen ismerjenek”
[/caption]A könyvről – amely tavaly őszi megjelenése óta elsöprő sikert aratott Amerikában – sokan állították, hogy Bridget Jones washingtoni változata. Annyi biztos, hogy a főhős, Samantha (vagyis Sammy) ugyanúgy csetlik-botlik, akár műfajteremtő nővére, a világszerte híres szingli. A történet színhelye azonban nem a magányos csajok látogatta kocsmák, bárok és legénylakások, hanem maga a Fehér Ház. Ráadásul éppen egy elnökválasztási küzdelem sodró hétköznapjai. Kristin Gore ebben a környezetben nőtt fel, gyerekkora óta ismeri a kulisszák mögött folyó hatalmi harcokat. A regény akár a szerelmes regények olvasóinak, akár a politika iránt érdeklődő közönségnek tud újat nyújtani.

Az elsőkötetes szerző fanyar humorral ábrázolja főhősét és a kampány mindennapjait. Éles kritikával mutatja be a Fehér Ház politikai boszorkánykonyháját, amelyet az idealista és lelkes Sammy vezetésével fedezünk föl lépésről lépésre. És ez a világ nekünk, magyaroknak is meglepően ismerősnek tűnik. A könyvből egyértelműen kiderül, hogy a demokrácia nemcsak nálunk, hanem az Egyesült Államokban sem éppen tiszta és átlátható.

Szingliregény, legyen bármilyen humoros, nem létezik szerelmi szál nélkül. Sammy a szívdöglesztő Aaronba zúg bele fülig. Csakhogy az álompasi a politika túlpartján dolgozik. A csábító férfiról a bevált recept alapján kiderül, hogy csapodár a magánéletben, és csaló a politikában is. Sammy persze megtalálja a boldogságot egy rokonszenves újságíró oldalán. De ez csupán a romantikus szál. Emellett egy törvényjavaslat körüli csatározásokról szól, és mint cseppben a tengert mutatja meg az elfogadtatásáig vezető, nagyon is göröngyös utat. Nem lehet könnyű kivívni a saját nevet és elismerést, ha valaki világszerte híres politikus lánya. Kristin Gore, aki eddig tévésorozatok szerzőjeként jeleskedett, megküzdött azért, hogy önmagáért fogadják el.

– Egész életemet politikai közegben töltöttem, természetes volt számomra. Ugyanakkor mindig is arra vágytam, hogy a saját életemet éljem, és ne az apám lányaként, hanem a saját nevemen ismerjenek – mondta. – Persze apámmal sokat beszélgettünk. Én azonban a saját élményeimet szűrtem át ebben a regényben, és nagyon sokat kutattam, olvastam hozzá. Már csak azért is, mert most már nem vagyok benne a politikában, más a munkám – jegyezte meg. – Amúgy mi sem áll tőlem távolabb, mint hogy politikai üzeneteket tolmácsoljak.

A fiatal nő szemében ragyog a derű és az irónia. – Szerencsés vagyok, a családomban mindenkit kiváló humorérzékkel áldott meg a sors. Keményen dolgoztak, de mindig, minden helyzetnek megtalálták a humoros oldalát – mosolyog. Kristin Gore élete ugyancsak megváltozott a regény megjelenése óta. A legfontosabb, hogy a Columbia Pictures megvette a filmjogokat, nemsokára kezdődik a forgatás. Jövő hónapban választják ki a szereplőket.  – Apám sem alelnök már. Távol kerültem a politikától, és óriási szerencsém van, mivel az első könyv, amelyet a saját nevemen írtam, azonnal sikeres lett. Most léptem ki igazán apám árnyékából – tette hozzá.

Kristin Gore

Carthage, Tennessee (USA), 1977. június 5.

Szülei: Al Gore és Tipper Gore

Tanulmányok: Harvard University (1999)

Első megjelenés: National Lampoon Lit Board, Harvard

Pálya: tévésorozatokat ír, a Futurama egyetlen női szerzője

Hobbi: lacrosse (kanadai labdajáték)

Első regénye: Kampányszerelem (2004. szeptember)

Szülei: Al Gore és Tipper Gore

Tanulmányok: Harvard University (1999)

Első megjelenés: National Lampoon Lit Board, Harvard

Pálya: tévésorozatokat ír, a Futurama egyetlen női szerzője

Hobbi: lacrosse (kanadai labdajáték)

Első regénye: Kampányszerelem (2004. szeptember) „Mindig arra vágytam, hogy a saját nevemen ismerjenek” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!