Hírek

2005.09.20. 00:00

Hadjárat a belvárosi polgármester ellen

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="108"] Támadják a Belváros első emberét
[/caption]Megvonnák a polgármester átruházott jogköreit az V. kerületi képviselő-testület jobboldali tagjai. Az indítványt a legutóbbi testületi ülésen nyújtotta be a Fidesz–KDNP-frakció, az MDF –Jobbik frakció és két képviselő. Puskás András, a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta beadványukat, hogy elégedetlenek Steiner Pál munkájával. Szerintük a polgármester miatt maradtak el a tervezett beruházások.

Csak a bizottságok határozhatnának a gazdasági ügyekben.


Nyáron a belváros–lipótvárosi polgármester többször felhívta a figyelmet arra, hogy a jobboldal távolmaradása miatt határozatképtelenné kellett nyilvánítani számos rendkívüli ülést. – Ezeket az üléseket azért hívta össze a polgármester, hogy megteremtsék a költségvetésben elfogadott privatizációs célok feltételeit – mondja Prónay-Zakar Gina, az önkormányzat szóvivője. – Ezekkel a bevételekkel a büdzsé tervezésekor számolt a testület. Mivel egyik rendkívüli ülésen sem jelent meg anynyi képviselő, hogy határozatképes legyen a testület, így nyáron nem tudtak dönteni ezekről a kérdésekről.
Puskás András korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata szerint Steiner Pál átruházott hatáskörben dönthetett volna az esedékes ügyekben. Ő azonban „nem merte vállalni a felelősséget saját döntéseiért ”, jelentette ki a frakcióvezető. Az említett ügyekben azonban az V. kerületi vagyonrendelet szerint nem dönthetett egyedül a polgármester. Ezek ugyanis milliárdos nagyságrendű beruházások. Az egyik, a Hold utca 16. számú ingatlan értékesítése alapvető fontosságú lett volna a kerület fejlesztése szempontjából. Lakásokat akartak itt kialakítani fiataloknak. A déli városrészben pedig nem sikerült elkezdeni a tervezett bölcsőde építését, így a szülőknek továbbra is a távolabbi intézményekbe kell vinniük a kicsiket. Mindkét beruházás meghaladja azt az értékhatárt, melyről a polgármester saját hatáskörben dönthet. Az ellenzék az erdélyi testvérvárosnak, Torockónak szánt támogatásról sem jött be szavazni. Végül a polgármester saját keretéből támogatta az esőzések sújtotta települést.
– A polgármesteri keret mindössze pár száz ezer forintos azonnali segélyekre elég, nem többmilliós ügyek megoldására – magyarázza a sajtóreferens.
A jobboldal most elsősorban ezeket a gazdasági ügyeket érintő jogköröket akarja megvonni a polgármestertől.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!