Hírek

2005.09.19. 00:00

Kis Sztálinok, nagypolitika

A szerző a Political Capital elemzője

Kóka János az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén élesen visszavágott a privatizációt ellenző, Nemzeti Vagyonszerződést követelő Orbán Viktornak. Szerinte, ahogyan Sztálin uralmához is szükség volt kis Sztálinokra, úgy a privatizált vállalatokat „szépen visszakérő” állam után is megjelennek majd a helyi Orbánok, akik visszakérik a kisboltokat. A gazdasági miniszter egy nappal később – reagálva a Fidesz tiltakozására – már arról beszélt, hogy nem „sztálinozta le” Orbánt, mindössze egy hatásos kép kedvéért egy mondatban fűzte össze az egykori szovjet diktátort és a volt miniszterelnököt. Kóka János politizál. Persze első látásra nem kérdés, hogy mi mást is tenne egy gazdasági miniszter, de az már inkább szokatlan, hogy egy kormányban éppen a gazdasági tárca vezetője az az ember, aki a miniszterelnök mellett a legaktívabban veti bele magát a napi politikai csatákba. Kóka János ráadásul konfliktusvállaló politikus, és volt pénzügyminiszterként fontos piaci rést látott meg a politikában, azon belül is a kormányban. Kóka János ugyanis nem csupán konfrontálódik, de saját magáról kialakított imázsába is belefér, hogy osztatlan elismerésnek egyáltalán nem örvendő témákat vessen fel. Így magabiztosan, sőt Magyarországon szokatlanul, egyáltalán nem takarózva, szégyenkezve ad például interjút akár vagyonáról is a Playboynak.

Kóka János korábbi konfliktusos ügyeiből is jól jött ki: az ellenzékkel kezdeményezett gazdasági találkozóra a Fidesz helyett csak a polgári körök mentek el, amivel a gazdasági miniszter végül éppúgy sikert ért el, mint az általa kezdeményezett, négypártinak induló, ám a Fidesz távolmaradása miatt végül is csak három párt által aláírt gazdaságpolitikai nyilatkozat felvetéséből. Orbán Viktor és Sztálin „egy képbe” foglalása Kóka János részéről egyértelmű politikai üzenet. A választók tőle láthatják azt, amit sokan hiányoltak eddig a kormányoldal kommunikációjából: határozott konfrontációt az ellenzéki bírálatokkal szemben. Ráadásul azzal, hogy ugyanezen a bizottsági ülésen a „gazemberség” is elhangzott Kókával kapcsolatban, a „sztálinozás” már csak mint egy éles vita egyik oldala jelenik meg a nyilvánosságban.

A szóváltás után kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány Ferenc azt kérte minisztereitől, hogy ne menjenek bele személyeskedő vitákba az ellenzékkel. De vajon kiszivárgott volna az óvatos dorgálás, ha az nem arra hívná fel újra a figyelmet, hogy a Gyurcsány-kormány kemény is tud lenni, ha kell?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!