Hírek

2006.01.27. 00:00

Működőképes a büférendelet

Életbe lépett az a minisztériumi rendelet, amelyben az Egészségügyi Minisztérium ajánlásának alapján az általános és középiskolákban az oktatási tárca megszabta, milyen jellegű élelmiszereket árusíthatnak az iskolai büfékben.

Farkas Károly

„Ez fontos kérdés” – mondta a témával kapcsolatban lapunknak Magyar Bálint oktatási miniszter. „Miután a rászoruló gyerekek részére ingyenessé tettük az iskolaétkeztetést, ez volt a következő lépés. Az iskoláknak már olyan üzemeltetőkkel kell szerződést kötni, akik vállalják, hogy egészséges élelmiszereket árusítanak majd” – emelte ki Magyar Bálint. A „büférendelet” értelmében az iskolai büfékben nem szabad olyan magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszereket árusítani, mint a különféle csipszek vagy cukorkák. „Természetesen ez a megkötés vonatkozik az ital- és ételárusító automatákra is” – tette hozzá az oktatási miniszter.

Magyar Bálint szerint nem kell az iskolai büfék árainak emelkedésétől tartani a rendelet következtében. „Sok helyen működött már így is a rendszer, és sikeres volt” – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy az iskolai étkezdékben már évek óta követik ezeket a szabályokat. „Amit a gyerekek a menzán esznek, összehasonlíthatatlanul jobb, mint amit néhány éve kaptak. Most már ritkaságnak számít az olyan nap, amikor nincs hús az ételhez. Régen az számított ritkaságnak, ha volt. Amikor én kisdiák voltam, hetente egyszer-kétszer ettünk húst” – mondta Magyar Bálint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!