Hírek

2006.03.09. 00:00

Irán fenyegetett, az USA vádolt a bécsi ülésen

Irán a nemzetközi bírálatok ellenére folytatja az urándúsítással kapcsolatos kutatásokat – jelentette ki Teherán képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi ülésén.

K. K.

Dzsavad Vaidi ugyanakkor azzal fenyegette az Egyesült Államokat, hogy számára káros és fájdalmas lesz, ha a Biztonsági Tanács napirendre tűzi az iráni nukleáris program ügyét. Egy amerikai diplomata az osztrák fővárosban azt mondta: az Egyesült Államok úgy értesült, hogy Irán jelenleg tíz atombombát képes előállítani, ha dúsítják a már rendelkezésére álló urángázt. Iránnak rövid időn belül fel kell hagynia minden nukleáris kutatással, különben az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyakorol majd nyomást rá ennek érdekében. Ezt tartalmazza az az állásfoglalás, amelyet az Európai Unió készített elő a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatótanácsának ülésére. A dokumentum kimondja: csak fokozta az iráni szándékokkal kapcsolatban felvetődött gyanút, hogy Teherán korlátozta az atomenergia-ügynökség ellenőrzéseit. A nyugati államok úgy vélik, hogy Irán atomfegyver gyártására irányuló titkos programot valósít meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!