Hírek

2006.03.29. 00:00

Ötezer üres borítékot találtak négy éve

Bánky B.

A választóknak a helyi választási bizottság színe előtt kellene a borítékba helyezniük a szavazólapot, vagy pusztán a félbehajtott, ikszeket tartalmazó papírlapot kellene bedobniuk az urnába – javasolta tegnap a láncszavazás megfékezésére Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint esetleg le lehetne pecsételni a szavazólap mindkét oldalát, hogy látszódjon, a boríték tartalmazza-e a választásokat eldöntő papírdarabokat. A láncszavazásnál voksoló csak az üres borítékot dobja be az urnába, a lepecsételt választási lapot kicsempészi. Az adott párt emberei előtt behúzza a „megfelelő helyre” az ikszet, persze pénzért. Egy másik lefizetett visszacsempészi a lapot, azt teszi a borítékba és dobja az urnába, a saját lapját pedig üresen kiviszi.
Az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília lapunknak elmondta: legendák éltek a négy évvel ezelőtti választások idején a láncszavazásról, de ezzel kapcsolatos konkrét beadvány nem érkezett hozzájuk. A láncszavazással megvádolt Nagykátán mindössze 10 üres borítékot találtak,  az országban összesen ötezret. Tóth Zoltán választási szakértő szerint: az üres boríték önmagában semmit sem bizonyít, hiszen vannak, akik senkire nem akarnak voksolni, de érvénytelenül sem akarnak szavazni. Hiányzó szavazólapokat nemcsak 2002-es választáson, hanem az összes eddigin regisztráltak.  

Négypárti egyeztetést javasol a Fidesz

Mivel a borítékos eljárás megváltoztatásához törvénymódosításra lenne szükség, a Fidesz ezért jobbnak tartaná, ha az OVB négypárti egyetértés mellett változtatna a szabályozáson. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese közölte: pártja részt vesz, és javaslatcsomaggal érkezik az egyeztetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!