Hírek

2007.01.05. 20:18

Felvásárlási láz a patikákban

Tucatnyi súlyos betegség esetén nem kell minimális térítési díjat fizetni a patikában a gyógyszerekért. Az Algopyrin és a Quarelin vényköteles lesz, a szaktárca felvásárlási láztól tart.

Bánky Bea

Inzulinhoz továbbra is ingyenesen lehet hozzájutni, de a cukorbajon kívül 11 másik betegségcsoport kúrálására használt orvosságok is mentesülnek a minimális térítési díj alól – mondta pénteki tájékoztatóján az egészségügyi tárca államtitkára, Horváth Ágnes. Ez azt jelenti, hogy január 16-ától mégsem minden gyógyszer után kell legalább 300 forintot fizetni. Többek között a krónikus veseelégtelenség, a veleszületett vérzékenység, a sclerosis multiplex, az AIDS-betegek kezelése továbbra is ingyenes marad.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A gyógyszerész indokoltnak tartja az Algopyrin és a Quarelin receptkötelessé tételét – fotó: Kallus György
[/caption]A tb-támogatási kulcsok csökkenésével azonban a legtöbb gyógyszer ára emelkedni fog. A drágulás ellensúlyozásaként krónikus betegségekre ható egyes készítmények támogatási mértéke nem fog változni. Azoknál a medicináknál, amelyeknél mégis drágulást észlelünk, választhatunk ugyanolyan hatóanyagú generikus – azaz nem jogvédett, így olcsóbb – készítményeket. A szaktárca kimondottan szeretné elterjeszteni ezeket a helyettesítő készítményeket. A lehetőséggel valószínűleg sokan fognak élni, hiszen a márkahűség gyógyszerfronton nem lesz kifizetődő: az árkülönbség akár két és félszeres is lehet.

Az átmeneti időszakban a minisztérium attól tart, hogy gyógyszer-felvásárlási láz kezdődik. Az általunk megkérdezett patikákban mindenesetre arról tájékoztattak: amióta az Algopyrin receptkötelessé tételéről szóló hírek napvilágot láttak, négyszer-ötször annyit visznek el a patikából, mint korábban. Úgy tudjuk, egyes fővárosi gyógyszertárakban már el is fogytak a készletek.
Amikor a minisztérium a patikaliberalizáción dolgozott és meghatározta a gyógyszertáron kívül is árusítható készítményeket, felülvizsgálta a vénykötelesek listáját is. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) két népszerű fájdalomcsillapítót, az Algopyrint és a Quarelint is receptkötelesnek nyilvánította. „A két szer a legtöbb európai uniós országban csak orvosi rendelvényre kapható, maga a gyártó is kérte a szabály bevezetését” – tájékoztatott Horváth Ágnes.

“Indokoltnak tartom az Algopyrin és a Quarelin receptkötelessé tételét – mondta lapunknak Székelyné Farkas Erzsébet gyógyszerész – mindkettő hatóanyagai károsítják a vérképző-rendszert, mellékhatásként csökken a szervezet fehérvérsejt-száma”. Az Algopyrin és a Quarelin hatóanyaga, a metamizol bizonyítottan immunrendszer-károsító hatású, ezért az előbbi medicina embergyógyászati felhasználását már az 1980-as években betiltották Amerikában, Svédországban és egyes nyugat-európai országokban. Később kiderült, hogy a szer csak hosszú, tartós fogyasztás esetén lehet veszélyes, akkor is csekély mértékben: egymillió emberből legfeljebb ketten betegszenek meg, ám a megbetegedettek 7 százalékánál a gyógyszermérgezés megfelelő orvosi ellátás esetén is halálos kimenetelű. Ismert, hogy az egyszerű aszpirin sem kockázatmentes készítmény – ahogyan egyik gyógyszer sem az – hiszen a gyomrot és a bélrendszert károsíthatja, belső vérzéseket okozhat.

Hatékony és népszerű fájdalomcsillapítók a paracetamol-tartalmú készítmények, amelyek patikán kívül is elérhetővé válnak. „Ezek azért lehetnek veszélyesek, mert magas láz esetén nem hatékonyak, így előfordulhat, hogy a beteg egyre többet és többet vesz be belőlük, hogy elérje a kívánt hatást – magyarázza a gyógyszerész – Kicsi a különbség a terápiás és a halálos mennyiség között, 6 grammnyi hatóanyag már mérgezővé válhat a szervezet számára.” Székelyné megjegyezte: két megfázás elleni készítmény, a Neocitran és a Coldrex is fél-fél gramm paracetamolt tartalmaz adagonként, akárcsak a Rubophen, ezért ezeket a szereket nem szabad egyszerre alkalmazni. „Ha a fogyasztónak rossz a mája, és egyszerre kúrálja nátháját ezekkel a készítményekkel, gyógyszer-mérgezéssel akár kórházba is kerülhet” – hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

Vizitdíj kompenzálja a háziorvosok bevételkiesését?

A háziorvosok eszköz- és ingatlantámogatása – amelyekből új műszereket vásárolhattak, vagy felújíthatták a rendelőt – januártól megszűnt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint februártól a vizitdíj bevezetése kompenzálni fogja a bevételkiesést. Számításaik szerint ugyanis egy átlagos praxisban havonta 200-250 ezer forintnyi bevétel keletkezik a 300 forintokból. Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint januártól átlagosan havi 40-80 ezer forinttal csökken a háziorvosi praxisok bevétele a támogatás megszüntetése és a csökkenő kártyapénz miatt. A képviselő meglátása szerint az említett hiány nagy terhet jelent a háziorvosok számára, akik ezt vagy szakdolgozóik, vagy saját jövedelem jellegű kifizetéseik csökkentésével tudják kompenzálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!