Hírek

2007.06.04. 05:59

A bio egészséges, de mitől bio a bio?

Az utóbbi években előtérbe került az egészséges táplálkozás és a bio termékek fontosságának hangsúlyozása

Wlcsek A.

Az utóbbi években előtérbe került az egészséges táplálkozás és a bio termékek fontosságának hangsúlyozása. Az üzletek roskadásig vannak a varázsfeliratokkal ellátott élelmiszerekkel. De kérdés, tényleg mind természetes-e? A valódi biotermékek szigorúan ellenőrzött körülmények között termesztett, úgynevezett „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban” előállított zöldségek, gyümölcsök, húsok és tejtermékek.

Különbséget van a bio- és a natúrtemékek, valamint a reformtermékek közt. A natúrtermékek olyan készítmények, melyeket az egészséges életmódnak megfelelően nem dúsítottak mesterséges adalékanyagokkal.

Feldolgozásuk kevésbé rongálja az alapanyagok eredeti állagát, így például több rostanyag marad a lisztben, amiből a kenyér készül. A natúrtermékek azonban károsabbak is lehetnek a szokványosnál, ugyanis ha az említett teljes kiőrlésű lisztben vegyszermaradványok vannak, mely a nem biobúza korpájából jutott bele, akkor az eredmény nem éppen egészséges.

Hol vásárolhat biztonságos bio termékeket?

Az országban több helyen van hivatalos működési engedéllyel rendelkező ökopiac. Legtöbbjük korlátozott nyitvatartással üzemel, a hét meghatározott napjain. Az első és legnagyobb ilyen biopiacot a fővárosi XII. Kerületi Önkormányzat Művelődési Központjában rendezik szombatonként. Hasonló piac az ország szinte minden nagyobb városában található. Az árak ezeken a helyeken ugyan kicsit magasabbak, de ehhez megfelelő minőség is társul. Az ökopiacokra érdemes minél korábban kimenni, mert a későn érkezők üres kosárral térhetnek haza.

A reformtermékek más kategóriába tartoznak, mint az imént említett bio- (öko-) vagy a natúrtermékek. A reform mindig viszonyítás kérdése: ami a nyolcvanas években újdonságnak számított, ma már egyáltalán nem az. Tehát a reformételek lényegében az adott kor újdonságai, és általában egészséges ételeket jelentenek.

Honnan lehet tudni, mi az igazi bio? Az ökológiai gazdálkodást hazánkban miniszteri rendelet szabályozza. Ökotermékké csak a megtermelése előtt minősíthetik a terményeket. Ez azért fontos, hogy még a lehetőségét is kizárják annak, hogy a zöldségek és gyümölcsök vegyszerrel érintkezzenek. A biokertészeteket folyamatos ellenőrzik, a rendelet betartását a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeli. A gazdálkodók erről bizonyítványt kapnak, ezt mindig fel kell tüntetni a termékeken. Az ökopiacokon áruló termelőket a szervezők szintén rendszeresen ellenőrzik. Ezért az piacon biztonságos a vásárlás.

Ezek is érdekelhetik