Hírek

2007.06.06. 16:46

Mégis adómentesen sportolni az egészségpénztári összegből

BAMA

A kesze-kusza adótörvényalkotás újabb gyöngyszeme fekszik az Országgyűlés asztalán. A parlament egészségügyi bizottsága kedden benyújtott módosító javaslatában azt szorgalmazza, hogy mégiscsak lehessen sportolásra és sporteszközre is adómentesen elkölteni az egészségpénztárban gyűjtött megtakarítást.

A változtatást a Pénzügyminisztérium is támogatja, így július elején hatálya is léphet a módosítás, ha azt jövő hétfőn megszavazzák a képviselők.

A javaslat pikantériáját az adja, hogy június elsején lépett hatályba az a rendelkezés, amely szerint személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni a sporteszköz-vásárlásra, sportolásra felhasznált egészségpénztári összeg után. Az említett célokat ugyanis a korábbi törvénymódosítás az életmódjavító szolgáltatások közé sorolta. Az ezek után kifizetett egészségpénztári megtakarítás után viszont júniustól szja-t kell fizetni.

Az ugyancsak az életmódjavító szolgáltatások közé tartozó természetgyógyászati szolgáltatás, a rekreációs üdülés, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek, a gyógyteák, fog- és szájápolók ártámogatása, valamint az életmódjavító kúra viszont továbbra is az adóköteles felhasználási módok közé tartozik majd – magyarázta érdeklődésünkre Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke.

Ezek is érdekelhetik