Hírek

2007.07.04. 11:28

Mit sem ér az új tanú

Korántsem egyenlő erők állnak szemben abban a küzdelemben, amelyet a szlovákiai magyar lány, Malina Hedvig vív igazának elismertetéséért. S hiába jelentkezett az új tanú, a hatóságok továbbra sem hisznek a lánynak.

Stanga István

Nagyon úgy tűnik, bármilyen új elem, bármilyen új tanú bukkan fel a szlovákiai magyar lány, Malina Hedvig ügyében, az az ottani nyomozó hatóságot  már nem érdekli. A pozsonyi Új Szó most arról számolt be, hogy a szlovák rendőrség szerint az, amit egy, a lány mellett nyilatkozó férfi nemrégiben elmondott, nem tartalmazott olyasmit, ami miatt újra kellene indítani a nyomozást.

Amint az ismert, Malina Hedvig – aki egyébként Nyitrán tanul – azt állítja, hogy tavaly augusztusban két bőrfejű megverte, miután meghallották, hogy magyarul beszélt. Bár orvosi látleletek is bizonyították, hogy a lányt bántották, a kinti hatóságok végül azzal zárták le az eljárást, hogy Hedvig csupán kitalálta az egész történetet. Ennek okán pedig született ellene egy vádindítvány is, méghozzá hamis tanúzás gyanúja miatt.

Az eset egyébként nem nélkülözi a furcsa fordulatokat. Az az illető ugyanis, aki a lányt a már említett „hamis tanúzás” miatt feljelentette, öngyilkosságot követett el, később pedig jelentkezett egy nyitrai férfi, aki egy szlovák tévében arról nyilatkozott: tudja, hogy ki verte össze Hedviget. Sőt, meg is nevezett egy huszonéves bőrfejű férfit. Nos, erről a vallomásról nyilatkoztak úgy a szlovák illetékesek, hogy nem indokolja a nyomozás újbóli megindítását. Ráadásul – akárcsak a lány esetében – itt is szó van afféle visszatámadásról, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a nevezett fiatalember családja becsületsértés miatt feljelentést tesz majd a tanú ellen.

Nem sikerült eredményt elérnie Hedvig ügyvédjének a nyitrai kerületi és járási ügyészek elleni – elfogultság gyanúja miatt emelt  – panaszát tekintve sem, amelyet a legfőbb ügyész nem talált megalapozottnak, ezért elutasított. Így hát nem lehetünk valami optimisták annak a harcnak a végkimenetelét illetően sem, amelyet Malina Hedvig vív igazának elismeréséért. Már csak azért sem, mert egy olyan küzdelemről van szó, amelyben Magyarországról csak erkölcsi támogatást nyújthatunk neki, s amelyben korántsem egyenlő erők állnak egymással szemben.

Ezek is érdekelhetik