Hírek

2008.06.16. 18:22

Egy fityinget sem adott roncsautómért a bontó

Olvasónk leadta használhatatlan gépkocsiját egy autóbontóban. Megkapta az igazolást: az autót kivonhatják a forgalomból. Az úr panaszolja, hogy nem fizettek a roncsért.

Rados Virág

Semmi jogellenes nincs az eljárásban – reagált a panaszra dr. Schneider Péter ügyvéd. Léteznek ugyan autóbontók, amelyek fizetnek a roncskocsiért, illetve a benne lévő, még használható alkatrészekért. De akkor a kedves olvasónak olyat kell keresnie.

Különben pedig örülhet, hogy a használhatatlan roncsot az autóbontó átveszi. Így neki már nem lesz gondja rá, hogy miként tüntesse el a környezetszennyező tárgyat. Akadnak persze, akik szívesen nosztalgiáznak a roncs felett. Ők megtartják levitézlett járgányukat, és különböző díszítő funkciókra használják fel. Virágot ültetnek bele; a futómuskátli például hamar beborítja a régi autót az udvaron. Mások tankot vagy kuckót fabrikálnak belőle gyermekeiknek.

A kedves olvasó elsősorban azért nehezményezi, hogy egy fillért sem kapott a gépkocsiért, mert nagyon szegény. Rokkantnyugdíjas, és minden fillérre szüksége van. Ha így áll a dolog, neki magának kellett volna eladnia, akár segítséggel, a roncsautót, illetve annak alkatrészeit.

Először az úr leadhatja a rendszámot és a forgalmit a rendőrségen. A gépkocsit kivonják a forgalomból, ő pedig meghirdetheti az adásvételt. Ezt teheti az interneten, apróhirdetésben, falragaszokkal, ismerősökön keresztül. Egy szakember (autószerelő) tanácsot adhat, mit mennyiért kínáljon.

De ne csodálkozzon, ha az ügylet nem sikerül. A bontók „ingyen” is hozzájuthatnak az alkatrészekhez. Ha még használható régi járgányról van szó, akkor sem könnyebb az ügy. Az autósok közül egyre kevesebben fanyalodnak rá, hogy matuzsálemekkel furikázzanak.

Ezek is érdekelhetik