Hírek

2008.06.24. 06:51

Mi lesz, ha eltűnik a bőröndöm a repülőtéren?

Olvasónk sok szép ruhával készül repülőgéppel külföldre. Tart tőle, hogy poggyászként feladott bőröndje elveszhet, vagy eltűnik belőle valami. Azért, mert kilopják.

R. V.

Ez valóban aktuális kérdés most, hogy itt a nyár, az üdülés fő szezonja. A kérdésekre a válasz a poggyászbiztosításban rejlik – reagáltak a problémára a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A biztosítási ügyeket a reptéren külön helyen lehet intézni, de az alapbiztosítás része is az útiköltségnek. A biztosítás szólhat arra, hogy a poggyász elvész, máshol köt ki (vissza kell küldeni, ami költséggel jár), megsérül, vagy eltűnik belőle valami. Az utas, illetve az ügyfél a biztosítóval áll jogviszonyban.

Kell persze a bizonyíték, hogy a poggyász valóban létezett. A beszállókártyán szerepel az erről szóló információ. Ha panaszunk van, azt a reptéren idejekorán jelezzük – tanácsolja a jogász. Ha bőröndünk „elutazott” máshová, például Lipcsébe küldték, arról feljegyzés készül. Az utast később értesítik, ha poggyásza megérkezett. A sérült bőröndöt saját költségükön megjavíttatják.

Komoly értéket ne adjunk fel, inkább a kézipoggyászban vigyük magunkkal az utastérbe. Feltéve, ha ez megengedett, hiszen egyre több holmit nem engednek fel. Szúró-vágó szerszámokat, folyékony állagú anyagokat – parfüm –, krémeket, kencéket. Más a helyzet a ruházattal – azt valóban nem cipelhetjük fel ugyanígy. Ha valami eltűnik, tegyünk róla bejelentést. Ne törődjünk bele egy esetleges lopásba. A kárért szintén kártérítést kell kapnunk. Más kérdés, hogy nehéz bizonyítani: valóban volt ilyen és ilyen holmink, amely az út alatt tűnt el. Listát is készíthetünk bőröndünk tartalmáról. Ezt az autószervizekben az autóról már megteszik.

R. V. -->

Ezek is érdekelhetik