Hírek

2008.06.03. 17:35

Újra itt a légkondiszezon!

A hirtelen beköszöntött meleg megnyitotta a légkondiszezont, megindult a roham a klímaberendezések iránt. Nem mindegy azonban, hogy milyen gépet vásárolunk, és azt hogyan üzemeltetjük!

Németh Márk

Megjött a nyár Magyarországra, napok óta 25-30 fok között mozog a nappali csúcshőmérséklet. Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a klímaberendezések és egyéb hűtésre alkalmas eszközök szezonja is. A legtöbben a fülledt meleg miatti első álmatlan éjszaka után veszik az irányt a bolt felé, hogy körülnézzenek az ott található légkondik és egyéb hűtő berendezések között. A lapunk által megkeresett elektronikai áruházláncoknál arról számoltak be, hogy már érződik a légkondicionálók iránti megnövekedett kereslet.

A választék a különböző hűtésre alkalmas berendezésekből ma már óriási, a pár ezer forintos kis ventillátoroktól a százezer forintos beépített klímákig mindent lehet kapni, amire csak a felfrissülésre vágyó embernek szüksége lehet. Zoltán Attila, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára és Szánthó Balázs, a Media Markt menedzsere segítségével összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni légkondi vásárlásánál, illetve a későbbiekben, az eszköz üzemeltetésekor.

1. tanács, Csak a „harmadik gondolat” után vegyünk klímaberendezést, ha úgy érezzük, hogy igazán szükségünk van rá, hiszen költséges és macerás dologról van szó!

2. tanács, Érdemes szakemberhez fordulni, aki a hűteni kívánt helyiség adottságai (méret, benapozottság, rendelkezésre álló áramerősség) alapján segíthet a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában.

3. tanács, Ajánlott nem egy nagy teljesítményű, hanem több kisebb teljesítményű készüléket használni a lakásban. Egy átlagos méretű, 60-70 négyzetméteres lakás 2 darab 2 kilowattos klímával hűthető le.

4. tanács, Nem mindegy, hogy melyik helyiséget kívánjuk hűteni: míg a hálóba például célszerűbb a csendesebb beépített klíma, addig a nappali vagy a dolgozószoba hűtésére elég lehet mobilklímát, vagy léghűtőt venni.

5. tanács, Ha beépített klímát vásárolunk, beszerelését szakemberrel végeztessük el, ellenkező esetben elvész a készülékre adott garancia!

6. tanács, Ne hűtsük a kinti hőmérsékletnél 6-7 fokkal hidegebbre a levegőt! Ez amellett, hogy megfázáshoz és fejfájáshoz is vezethet, rendkívül sok áramot fogyaszt.

7. tanács, Ne járassuk folyamatosan a légkondit, csak akkor, amikor szükséges!

8. tanács, Javít a hőérzeten, ha a hűtés mellett szárítjuk is a levegőt.

9. tanács, A klímát karbantartás elengedhetetlen: rendszeresen tisztítsuk, cseréljük ki a szűrőket, különben leromolhat a berendezés hatásfoka, és egekbe szökhet a villanyszámla!

10. tanács, Ne hagyjuk, hogy pangó víz maradjon a rendszerben, ebben ugyanis megtelepedhet a légiós betegséget okozó bacillus, amelyet aztán a légkondi szétszórhat a lakásban!

Ezek is érdekelhetik