Hírek

2008.06.15. 16:48

Zavargás Franciaországban

Feldühödött fiatalok rendőrökkel csaptak össze és hatvan gépkocsit, valamint egy élelmiszerboltot gyújtottak fel vasárnapra virradó éjszaka az észak-franciaországi Vitry-le-Francois nevű kisvárosban, miután egy társuk lövöldözésben meghalt.

MTI

A helyszínre kivonuló hetven rendőr és harminc tűzoltó közül négyen, a helyi lakosok közül pedig öten könnyebben megsérültek, amikor több órán át tartó összecsapásokra került sor a baseballütőkkel felszerelkezett fiatalokkal. A nyugalom időközben helyreállt a kisvárosban, a feltételezett gyilkost a rendőrség őrizetbe vette. A megyei ügyészség tájékoztatása szerint feltehetően valamilyen bűncselekményhez köthető leszámolási akció áldozata lett az a 20 év körüli fiatalember, akit szombat este nem sokkal 10 óra után ért a halálos lövés Vitry-le-Francois-ban.

Halála után egy órával ötven feldühödött helyi fiatal gyújtogatni kezdett: az éjszaka folyamán hatvan gépkocsi és egy élelmiszerbolt égett ki a környéken. A randalírozók a baseballütőkön kívül Molotov-koktélokkal is ellátták magukat, a kivonuló rendőrök és tűzoltók járműveit kövekkel dobálták meg. A franciaországi elővárosokban az elmúlt években rendszeressé váltak a rendőrök és a helyi fiatalok összecsapásai. Legutóbb tavaly novemberben Párizs egyik északi elővárosában 64 rendőr sérült meg, amikor két motoros fiatal rendőrautóval ütközött össze, s haláluk után két éjszakán át tartottak az összecsapások.

Akkor félő volt, hogy két évvel a nagy külvárosi zavargásokat követően, amelyeket szintén két helyi, rendőrök által üldözött fiatal halála robbantott ki, az erőszakhullám elborítja a francia külvárosokat. A 2005. novemberi zavargásokban több mint száz rendőr sérült meg, közel tízezer gépkocsit és számos középületet gyújtottak fel Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik