Hírek

2010.04.27. 10:59

Franciaországot is befűzték az oroszok

A Gazprom orosz energiaóriás és az Eni olasz energiaipari konszern a Déli áramlat gázcsővezeték-projektben lévő részvényeinek 10-10 százalékát átadja az Electricité de France (EDF) francia áramszolgáltatónak.

RIA Novosztyi - Világgazdaság Online

Ezt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök közölte a RIA Novosztyi jelentése szerint. " Koordinált lépést teszünk az olasz partnerrel" – mondta Putyin újságíróknak, arra a kérdésre: hogyan szerez a francia cég 20 százalékos részesedést a projektben.

Az orosz kormányfő szerint várhatólag Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában írják alá az egyezményt arról, hogy az EDF is részvényesévé válik a projektnek, idén júniusban. A francia EDF mintegy 20 százalékos tulajdoni részesedést szerez a projektben. Ezzel egy újabb ország energiaipai óriásvállalata szerzett részt a Déli Áramlatban.

A Déli Áramlat a Fekete-tengeren át Dél- és Közép-Európa országaiba szállít majd gázt 2013-tól. A becslések szerint 14 milliárd eurós beruházással épülő gázvezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz a tervek szerint. A projekt ugyan részben az EU Nabucco tervének riválisa, az Európai Unió új energiaügyi biztos nem tartotta kizártnak, hogy Brüsszel támogatást nyújt a vezeték megépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik