Hírek

2011.11.17. 09:39

Bírság: 42 millió az elpusztult békapetékért

A természetben okozott károk megtérítésére 41,8 millió forint megfizetésére kötelezte nem jogerősen az Ewing Kft.-t a Zala Megyei Bíróság, mert a csömödéri tározó vízszintjének tavalyi csökkentésekor tömegesen pusztultak el a védett békák egyedei.

mti

A Zalai Hírlap információja szerint az üzemeltető Ewing Kft. a meder tisztítására hivatkozva tavaly márciusban kezdte el a vízszint csökkentését a tározónál. A munkálatok miatt 8-10 méteren szárazra került a parti szegély, így rendkívül sok békapete, halivadék pusztult el.A szakértői vélemények alapján az erdei béka és barna varangy populációja oly mértékben károsodott, hogy az eredeti állapot csak célzott beavatkozással, hosszú távon állítható helyre. A károsodás eszmei értéke elérheti a 30 milliárd forintot, de - mivel nem minden petéből fejlődik egyed - a szakértő 33,1 millió forintra taksálta a kárt, az elmaradt bioszféra-szolgáltatást (nem vagyoni kárt) pedig 8,7 millió forintra. Az üzemeltetési szabályzat tartalmazza, hogy a tározót csak a természeti értékekre tekintettel lehet működtetni. A szakszerűtlen vízszintcsökkentés miatt viszont a csömödéri tó 2-3 kilométeres körzetében a két védett faj 2010. évi szaporulata - ami 16-56 ezer kifejlett egyedet jelentett volna - teljesen elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!