Hírek

2012.10.09. 20:07

Jobbik: Orbán kiegyezésre készül az RMDSZ-szel

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden azért kérte fel Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére, hogy ezzel előkészítse a Fidesz kiegyezését az RMDSZ-szel.

MTI

Szávay István a párt országgyűlési képviselője és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ír erről, hangsúlyozva: az MPP szombaton sorra kerülő tisztújítása előtt néhány nappal adott megbízás "egyértelműen Szász Jenő lelépési pénzének tekinthető". Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzetstratégiai Intézet "kísértetiesen hasonló" céllal jöhet létre, mint az egy éve működő Nemzetpolitikai Kutatóintézet. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy "tényleges tartalom nélküli, (...) fölösleges párhuzamosságot eredményező szervezetet hoz létre pusztán azért, hogy egy kipróbált emberét ennek vezetésével fizethesse ki" - fogalmaz Szávay István.
   
Az ellenzéki politikus megjegyzi továbbá, az MPP jelenlegi elnökének magyarországi feladatvállalása "világosan jelzi, hogy a Fidesz a továbbiakban már nem kívánja támogatni pártját, hanem az RMDSZ-el való saját kiegyezését" készíti elő. 
   

A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a kormányfő egy a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézmény alapítására és vezetésére kérte fel Szász Jenőt. A miniszterelnök sajtófőnöke közölte, Orbán Viktor és Szász Jenő keddi találkozójukon egyaránt szükségesnek tartotta a Magyarországon már újonnan átalakított, vagy átszervezés alatt álló, összefüggő gazdasági, közigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek Kárpát-medencei kiterjesztését is. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök "elismerve és méltányolva Szász Jenő Erdélyben eddig kifejtett tevékenységét" felkérte Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik