Hírek

2017.07.03. 09:20

Orbán Viktor: Kohl a nemzetek Európáját képviselte

Az Európai Parlamentben búcsúztak el szombaton Helmut Kohl egykori német kancellártól.

MW Központi Szerkesztőség

A temetésen ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Bill Clinton volt amerikai elnök és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is. A gyászszertartás után Orbán Viktor magyar miniszterelnök az M1-nek adott interjújában kiemelte: „Kohl a nemzetek Európáját képviselte.”


Rendkívüli európai gyászszertartás keretében búcsúztak Helmut Kohl egykori német kancellártól az Európai Parlament strasbourgi épületében. A búcsúztatáson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte. A kormányfő, miután beírt a gyászkönyvbe, az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában kiemelte: Helmut Kohl a nemzetek és a kereszténység Európáját képviselte.

Orbán Viktor leszögezte: a nemzeteknek meg kell kapniuk a megbecsülést és az elismerést, mindent, ami megilleti őket. „Tisztelni kell a jogaikat, nem lehet tőlük azokat elvenni, nem lehet föléjük erőszakolni, vagy föléjük ügyeskedni lopakodó alkotmány­módosításokkal valamilyen építményt, amiben a végén senki nem érzi magát jól” – mondta.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl a nemzedékét arra terelgette, vannak divatok, de egyetlen biztos pont van, amire Európát értékek szempontjából építeni lehet, ez pedig a kereszténység. Európa értékei ebből sarjadtak, és ezt meg kell őrizni, akkor is, ha ez nem mindig népszerű – tette hozzá.


Az EP üléstermében tartott megemlékezésen beszédet mondott Antonio Tajani, az EP elnöke. Kiemelte, Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kiemelte, hogy Kohl német és európai hazafi volt.


Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk szerint a német politikus „azt kereste, hogy mi köt össze bennünket”. Angela Merkel német kancellár felidézte, elődje mélyen meggyőződéses európai politikus volt, aki már akkor az egység pártján volt, amikor mások még vonakodtak. Emmanuel Macron francia államfő arról beszélt, a német politikus olyan bátor döntéseket hozott meg, amelyek nélkül a mi nemzedékünk nem rendelkezne döntési jogkörrel.


Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kijelentette, Kohl tudta, mit jelent a háború, így azért dolgozott, hogy Európát sem lövészárkok, sem határok ne osszák meg soha többé.


A megemlékezésen jelen volt Bill Clinton volt amerikai elnök. Arról beszélt, hogy Európa 21. századi történelme „Helmut Kohl óráján kezdődött”.
keretes:


Katonai tiszteletadás után szűk körű családi temetés

A gyászünnepség után a koporsót Ludwigshafenbe szállították, az úton ezrek adóztak tiszteletadással Kohl emléke előtt. Ezt követően a koporsót a politikus szülővárosába, Speyerbe szállították, ott Karl-Heinz Wie­semann speyeri érsek tartott szentmisét. A koporsót a dóm előtti téren állították fel, a Bundeswehr díszegysége tisztelgett a néhai kancellár előtt. A katonai ceremónia után a temetési menet a dóm káptalani temetőjébe vonult, és szűk családi és baráti körben végső nyugalomra helyezték Helmuth Kohlt.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik