Kék hírek, bulvár

2010.12.07. 14:26

Kevesebb a részegen karambolozó sofőr, de több az erőszak

Három éves múltja van a Csurgó kistérségi bűnmegelőzési testületnek, amely 2009. májusától kistérségi közbiztonsági egyeztető fórum néven működik.

Varga Andrea

Azzal a céllal hívták életre, hogy egy asztal köré ültessék azokat a szereplőket – intézményeket, szervezeteket – amelyek egyfajta mikroközösséget képviselnek és a bűnmegelőzésben partnerek lehetnek. Idén másodszor találkoztak.

Hegedűs János, a nagyatádi rendőrkapitányság vezetője elmondta: tavaly 620, idén (november 30-ig, s vissza van még a "kritikus" december) 677 bűncselekmény jutott a kistérségben a rendőrség tudomására, ez 9,1 százalékos emelkedés. Csurgón 172 volt tavaly, most 236, és Inkén jelentős: 39-ről 53-ra ugrott ez a szám.

Pogányszentpéteren viszont 24-ről 17-re csökkent, Somogyudvarhelyen 42-ről 15-re és Szentán 20-ról 11-re. A vagyon elleni bűncselekmény a jellemzőbb; idén nem volt emberölés, fegyveres rablás, de a betöréses lopások száma Csurgón néggyel több volt, mint tavaly. Megnőtt az alacsonyabb agressziót képviselő bűncselekmények száma; negatív példa Iharos, ahol 32 bűncselekményből 9 személy elleni volt.Jó hír a közlekedésben: az ittasan baleset okozók számának aránya – az egész kapitányság illetékességi területén – 18,75 százalékról 8, 1 százalékra csökkent, viszont sok jogosítványt be kellett vonni ittasság miatt. Idén és tavaly is egy halálos baleset történt, előbbinél a sofőr, most az áldozat volt ittas.

A kapitány kiemelte: márciusban levelet írt a nyugdíjas kluboknak, felajánlva, hogy bűnmegelőzési előadást tartanak számukra, hiszen gyakran ez a csoport az áldozat, de ajánlatuk csak Zákányban talált nyitott fülekre.

Ezek is érdekelhetik