Kék hírek, bulvár

2016.03.02. 09:37

Egy gyilkos néz vissza a tükörből – súlyosabb büntetés B. Péternek

Szerdán reggel kilenc órakor kezdődött el a Pécsi Ítélőtáblán B. Péter büntetőpere, a kaposvári trafikos gyilkosság elkövetőjét első fokon 22 év börtönre ítélték. A pécsi tárgyaláson megszólalt az eddig az eljárás során végig néma gyilkos.

Sonline

Súlyosbította, 22-ről 25 év fegyházra emelte a kaposvári trafikos gyilkos büntetését a Pécsi Ítélőtábla. A grémium – ahogyan az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék is – aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és fegyveres rablásban mondta ki bűnösnek a húszéves sántosi férfit, aki az indoklás szerint „kitartóan, gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve” ölte meg a Fő utcai dohánybolt eladólányát. Miután a gyilkos még nem töltötte be 21. életévét, így maximum 25 évre ítélhették el.

Csuklyás kommandósok kíséretében, kéz- és lábbilincsében totyogva lépett be a Pécsi Ítélőtábla médiamunkásokkal és joghallgatókkal zsúfolt tárgyalójába a húszéves sántosi B. Péter, aki tavaly áprilisban, miután kirabolta az egyik kaposvári Fő utcai trafikot, brutálisan kivégezte az eladólányt. A vádirat szerint a fiatal férfi el akart költözni szüleitől, s ehhez akart pénzt szerezni. Egy dohánybolt kirablása mellett döntött, mivel úgy vélte, a lefóliázott kirakatok miatt kisebb a lebukás veszélye. Április 22-én egy 16,5 centis kést vett magához, a Zaranyi erdőben munkásoverallba öltözött, majd délután fél hat után belépett a dohányboltba. A késsel fenyegetőzve a bevétel – 33 400 forint – átadását követelte az eladólánytól, s miután megkapta a pénzt, a lányt a földre kényszerítette, s hogy ne tudja később beazonosítani, tizennégyszer megszúrta – áldozata a helyszínen belehalt sérüléseibe. Gyilkosa ezután megpróbálta eltüntetni maga után a nyomokat, s távoztában bezárta a trafik ajtaját. Mivel kevesellte a zsákmányt, még több dohánybolt kirablását is tervezte, ám mindegyikben nagy volt a forgalom, így inkább a Városligetbe ment, ahol eldobálta a bizonyítékokat. A rendőrség másnap kora délután fogta el a fiatal sántosit, aki a kihallgatásán beismerő vallomást tett.

A Kaposvári Törvényszék egyetértve a megyei főügyészséggel a minősített rablás és emberölést halmazatban értékelte: a pénz és a trafik kulcsának megszerzésével előbbi lezárult, s a gyilkos a lebukástól tartva végzett a lánnyal, így elvetette a védő által favorizált nyereségvágyból elkövetett emberölést, s 22 év fegyházra ítélte B. Pétert. Aki enyhítésért, míg a vádhatóság súlyosbításért, a kiróható maximális 25 év kiszabásáért fellebbezett.

A fellebbviteli főügyész indoklása szerint minden a maximális büntetés mellett szólt – kora miatt a gyilkost nem lehetett életfogytiglanira ítélni, csak maximum két és fél évtizedre –, kiemelte, hogy a bűncselekmény súlya is a súlyosbítás mellett szól, s érvként hozta fel: miután három késszúrás önmagában is halálosnak bizonyult, a lánynak esélye sem volt a túlélésre.
A kirendelt védő ezzel szemben kifogásolta, hogy súlyosbító elemként vette figyelembe az első fok a dohányboltokkal szembeni rablások nagy számát, ugyanis úgy vélte, erről nincs érdemi statisztika, s csak a kelleténél nagyobb médiavisszhangok miatt tűnik magasnak az esetszám. Hasonlóképpen bizonyítatlannak látta, hogy védence más trafikok kirablását is tervezte, ahogyan elvetette a törvényszék megállapítását, mely szerint a sántosi férfi közönyösen viselkedett a kaposvári tárgyaláson, s nem látszott rajta megbánás – érvei szerint ilyen rövid idő alatt nem állapíthatóak meg valakinek az érzelmei... Ennek megfelelően enyhébb büntetést, a büntetési tétel – 1–25 év – középértékéhez – 17,5 esztendő – közelítő fegyházat kért védencének.

Aki az utolsó szó jogán – meglehetősen szenvtelenül – papírból olvasta fel mondandóját.
– Hibáztam és megbántam – állította –, s ha nem fognak el a rendőrök, feladtam volna magam. Nem igaz, hogy nem viseltek meg a történtek, ám a személyiségem miatt csak így tudom feldolgozni az esetet. Nem könnyű élni a tudattal, hogy embert öltem, s hogy minden reggel, amikor tükörbe nézek, egy gyilkos pillant vissza rám. vannak még céljaim az életben, szeretnék hasznos tagja lenni a társadalomnak...
A bírói kérdésre, milyen büntetést tartana méltányosnak, B. Péter csak az ügyvédje által elmondottakat tudta megismételni.
– Ezek szerint az elsőfokú ítéletet nem tartja méltányosnak? – érdeklődött tovább a tárgyalásvezető.
– Megértem, miért ezt rótták ki rá, de eltúlzottnak tartom – érkezett a válasz. – A mai napig próbálom feldolgozni a történteket, álmatlan éjszakáim vannak, nyugtatókat szedek – magyarázta. Közben a meggyilkolt lány édesanyja zokogni kezdett, apja pedig a kezébe temette az arcát. – Az adott pillanatban sajnos rossz döntést hoztam – zárta kevéssé meggyőző mondandóját a gyilkos.

Az elhangzottak nem győzték-hatották meg az ítélőtábla tanácsát – ahogyan a védőbeszéd sem –, mely három évvel súlyosbította, s a maximálisan kiszabható időre fegyházba küldte a sántosi férfit. A verdikt indoklásában a tanácsvezető kitért az orvosi szakvéleményre, mely szerint B. Péter ugyan énközpontú, érdekvezérelt, személyiség és alkalmazkodási zavarokkal küzd, de tisztában volt cselekményével és annak következményeivel.
– Kitartóan, gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve gyilkolt, biztosra akart menni – hangozz el a bírói pulpitusról. – A hasat, a szívet és a nyaki eret ért szúrások önmagukban is halálosak voltak, felesleges volt tovább szurkálnia. Azért ölt, hogy elkerülje a felelősségre vonást, noha mindent megszerzett, amit akart, így nem kellett volna gyilkolnia. Emellett az utolsó szó jogán elmondottak sem tűntek őszintének, hiszen papírból olvasta az elhangzottakat. S azt sem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy semmilyen büntetés nem tudja visszaadni az ártatlan áldozat életét.

Csökkentette viszont az ítélőtábla a B. Péterre eső bűnügyi költségeket: az első fok 5,6 millió forintot állapított meg, ebből a táblabíróság 5,1 milliót levett, ugyanis úgy vélte, a beismerő vallomás birtokában a rendőrségi szakban teljesen felesleges volt elrendelni a genetikai szakértői vizsgálatokat. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik