Közélet

2006.12.11. 18:03

Könnyedén jutnak cigarettához a fiatalkorúak

A fiatalkorúak védelme érdekében – szülői bejelentés alapján – újabb ellenőrzéseket végeztek a fogyasztóvédők hat kaposvári és környékbeli üzletben, illetve vendéglátóhelyen.

Gungel Mónika

A Somogy Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai a megyei rendőrkapitányság és egy fiatalkorú részvételével egy iskola közelében lévő élelmiszerüzletet, valamint diszkót és vendéglátóhelyeket vizsgáltak. Kiderült: egyre több fiatal juthat az iskolából kilépve cigarettához. Az akcióban segédkező 17 éves lány kérdésünkre elmondta: már hat éve dohányzik és bárhol meg tudja venni a cigarettát anélkül, hogy megkérdezné az eladó hány éves.

– Sajnos az ellenőrzéskor szerzett tapasztalataim alátámasztják a kislány véleményét. A hat ellenőrzött hely közül ötben kérdezés nélkül kiszolgálták a kért dohányáruval. Három helyen nyugtát sem adtak neki. Az éjszakai órákban végzett ellenőrzésekor megállapítottuk hogy nagyon sok 14-16 éves fiatal volt ezeken a szórakozóhelyeken, ahol a füsttől látni sem lehetett – mondta Halas Ernőné, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója. A kifogásolt üzletek közül kettőben 100 ezer, háromban 50 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a felügyelőség.

Ezek is érdekelhetik