Közélet

2007.01.21. 10:02

A gyermekosztályért tünettek Nagyatádon

A nagyatád kórház gyermekosztályának bezárása ellen tüntettek az intézmény előtt vasárnap délelőtt. A békés demonstráció egy több gyermekes család kezdeményezésére jött létre, melyhez két - háromszáz ember csatlakozott, fiatalok, idősek, több gyermeket nevelők, s egykori vagy jelenlegi kórházi, gyermekosztályi dolgozók.

Csikós Magdolna

A tüntetők transzparenseken hirdették véleményüket, de peticíóban és a demonstráció alatti beszélgetésekben is hangot adtak véleményüknek. -
Három kisgyermekem van, s nem mindegy, hová visszük őket kórházba, orvoshoz, ha komolyabb betegségük van. Ezért szerveztem ezt a tüntetést, mellyel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a gyermekosztályra igenis szükség van - mondta Fábián Zoltán a tüntetés szervezője.

Az intézmény tavaly tett javaslatot a képviselőtestületnek a kórházi átszervezésre kiírt minisztériumi pályázaton való részvételre. Akkor a szaktárca minden - a gazdaságosabb működést megcélzó -
ágyszámcsökkentést betegágyanként finanszírozta a minisztérium. A nagyatádi kórház akkor a pszichiátriai osztályon tíz, a sebészeti mátrix osztályon húsz, a belgyógyászaton tíz, a reumatológián öt ágy, valamint a gyermekosztály huszonöt ágyának leépítésétre adott be pályázatot, ami az osztály esetében a megszűnéssel volt egyenértékű. A város képviselőtestülete akkor megszavazta a szakmai javaslatot, a kórház pedig év végén nyert a pályázaton. 

- Az intézmény egészének megmentése a feladatunk jelen helyzetben, és sajnos ehhez meg kellett hozni olyan döntéseket is, amelyek esetleg nem népszerűek - mondta Bóta László, a kórház főigazgató főorvosa a tüntetők 240 aláírással nyomatékosított petíciójának átadásakor. 
Az iratot Ormai István polgármester is megkapta a helyszínen, ő - miután meghallgatta az emberekvéleményét - azt ígérte, megvizsgálják, hogy a jelenlegi körülmények között mit lehet tenni a gyermekosztály érdekében.
Kuzma László térség listán parlamentbe jutott Fideszes országgyűlési képviselője a helyszínen támogatásáról biztosította a tüntetőket, ahogyan
távollétében Gyenesei István a körzet egyéni parlamenti képviselője is segítséget ígért.

Ezek is érdekelhetik