Közélet

2007.02.07. 08:32

Lopják a szarvasagancsot

A vadászati törvény kimondja: a vad az állam tulajdona. Nem kivétel ez alól az elejtett, befogott vad vagy a hullott agancs sem

F. Szarka Ágnes

Februárban benépesítik az erdőt az agancsgyűjtők. Egyes felvásárlók igazolás nélkül átveszik a szerzeményt. Mindkét tett bűncselekmény. Az előbbi lopás, az utóbbi orgazdaság. A vadászatra jogosultak tehetetlenek, reményt csak a hullajtott agancs árának csökkenése jelent.

– A vadászati törvény kimondja: a vad az állam tulajdona. Nem kivétel ez alól az elejtett, befogott vad vagy a hullott agancs sem – mondta Diviánszki János, a megyei vadászszövetség elnöke. – Tehát ennek eltulajdonítása, összeszedése bűncselekmény. De a törvény a vad zaklatását is ötventől ötszázezer forintig bünteti. Az agancsgyűjtéshez a vadászatra jogosult engedélye szükséges.

Buzgó József vadászati osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a Sefag Zrt. évente ötven-hatvan engedélyt ad ki megbízható törzsgyűjtőknek. A bekerülő hullott agancsokból minden esztendőben kiállítást is rendeznek.

Kaszón még nem jelentek meg az agancsgyűjtők. Schillinger András, az erdészet vadászati osztályvezetője szerint egyelőre nyugalom van. A bikák még nem hullajtják intenzíven ékességüket, így a gyűjtők sem zaklatják a vadat. – A felvásárlási ár minden évben alacsonyabb, így már nem éri meg a gyűjtés – mondta. – Ha így marad, akkor reményeink szerint nem kényszerülünk az előző évekhez hasonlóan „bezárni” az erdőt, és megtiltani még a kirándulást is.

Már nem vásárolnak

Az öreglaki Vadfeldolgozó Kft. nem asszisztál a félig illegális jövedelemszerzéshez. Két évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a továbbiakban inkább nem foglalkoznak hullottagancs-felvásárlással.

Általában nem a tulajdonos hozta eladni az agancsot, hanem aki megtalálta, összegyűjtötte. – Ezzel bűncselekményt követnek el, hiszen ez lopás. Mi nem kívánunk ilyen üzletben részt venni – mondta Vörös Géza, a vadfeldolgozó kft. ügyvezető igazgatója.
Simon Pál vadászati felügyelő szerint az agancsgyűjtők kutyákkal, husángokkal űzik a szarvasokat, hogy a fatörzseknek verődve minél előbb leessen az agancsuk. A vad zavarásával  szabálysértést követnek el, nem beszélve a lopással okozott kárról.

Általában nem a tulajdonos hozta eladni az agancsot, hanem aki megtalálta, összegyűjtötte. – Ezzel bűncselekményt követnek el, hiszen ez lopás. Mi nem kívánunk ilyen üzletben részt venni – mondta Vörös Géza, a vadfeldolgozó kft. ügyvezető igazgatója. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!