Közélet

2007.05.13. 20:22

Razziáznak a polgárőrök

Száznál több somogyi településen csaknem háromezer polgárőr óvja értékeket. A községek fantáziát látnak a csapatokban, bár támogatásukra egyre kevesebb pénzt költhetnek.

Harsányi Miklós

Pincefeltörés, terménylopás, gépkocsirongálás, betörés – a lakosságban forr az indulat, ha ilyen és ehhez hasonló bűncselekmény fordul elő a településükön. A bűnmegelőzésben meghatározó szerep hárult a polgárőrökre. A legfrissebb somogyi statisztikák szerint az idén közel 20 százalékkal több időt töltöttek el munkával, mint tavaly tavasszal.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Megalakulásának tíz éves évfordulóját ünnepelte a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület a Matula tanyán
[/caption]
– Gyanús alak őgyelgett Mikében, ami rögtön felkeltette a polgárőrök figyelmét – elevenítette fel a májusi akciót Peszt Péter, a Somogy megyei és Dél-dunántúli Polgárőrszövetség alelnöke. – Az éjszakai bevetés eredményes volt. Egy körözés alatt álló férfit kaptak el a rendőrök.

A Balaton parton sincs megállás. A gépkocsi rendszám felismerő-készüléket használó lellei csapat olyan autót vett észre, amely rendőrségi körözés alatt volt. Egy siófoki akció keretében is jelzett a készülék. A gyors visszakeresés őket igazolta: valóban gyanús autót szűrtek ki. Az ügyben időközben megindult a rendőrségi eljárás.

– Időnként elképesztő történeteknek vagyunk tanúi, a sokat tapasztalt polgárőrök szeme is elkerekedik – folytatta az alelnök. – A karádi csoport nemrég egy betörőt ért tetten. Az elkövető feltörte az ajtót, ám észlelte társaimat, s kereket oldott. A betörő kárt okozott, de a házból komoly értéket mégsem tudott elvinni.

Érdemkereszt a legjobbaknak

A Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát kapta Bíró Sándor, a kaposvári kistérségi polgárőr egyesület tagja és Perjési Sándor, az iharos egyesület elnöke. Az éves közgyűlés keretében az érdemkereszt bronz fokozatát Szabadfi Csaba és Szunyogh György, a marcali egyesület tagjai vehették át. Ezzel a kitüntetéssel jutalmazták meg Pitz Sándort, a kaposfői-, illetve Németh Mihályt, a lellei polgárős egyesület tagját.


A szövetség közelmúltban megtartott közgyűlésén adtak számot a tavalyi munkáról. Somogyban 77 egyesület működik. A több mint száz somogyi településen a közel 3000 polgárőr csaknem 160 ezer óra társadalmi munkát végzett. Csak érzékeltetésül: ez nyolcvan személy éves foglalkoztatásával egyenértékű óraszám. S ha ezt csak minimálbér és járulékaival beszorozzuk, akkor mintegy 100 millió forint értékű munkát kapunk.

Sovány a támogatás

Munka bőven van, a támogatás viszont csak csurran-cseppen – hangoztatják a polgárőrök. Peszt Pétertől tudjuk: a szűkös anyagi forrásra hivatkozva egyre kevesebb pénzt kapnak az önkormányzatoktól. A 77 egyesületből az idén talán három jut több pénzhez, mint amennyit tavaly vehettek fel. Tizenöt csoport a múlt évivel közel azonos összegből tartja fenn magát, a többiek viszont kevesebb keretből gazdálkodnak.


– Az önkormányzat kinyújtott jobb keze a polgárőrség – fogalmazott Szablics István, a szervezet elnöke. – Bő másfél évtizede jött létre az első egyesület. A sikeres rajt után látványos fejlődés indult el, az évek során szép szakmai eredmények születtek. Nagyszerűen működnek az egyesületek, s a bűnmegelőzési feladatokban a megye valamennyi kistérségében komoly segítséget nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!