Közélet

2007.07.20. 08:05

Hamuban sült pogácsát sem kaptak

Terület nélkül maradt a megye legrégebbi vadásztársasága. Tíz évvel ezelőtt a vadászterületek átalakításakor az újvárfalvi Széchenyi Zsigmond vadásztársaság elveszítette területének kétharmadát. A Csányi Sándor OTP-vezér nevével fémjelzett Fauna Zrt. kezdett gazdálkodni a területen.

F. Szarka Ágnes

A széchenyisek amellett, hogy a maradék hatezer hektáron jelentős eredményeket értek el, a súlyos költségek mellett is mintegy kétmillió forintos eredményre tettek szert, s megszervezték a Világjáró vadászok és a Szalon-ka klubot. Az idén az új területek kialakítása után már csak mint terület nélküli vadásztársaság szerepelnek. A területük kényszerkijelölésre került, a vadásztársaság szempontjából elúszott. Többen tudni vélik, hogy Csányi Sándor és érdekeltségi köre áll a hátérben, de akad, aki a társaságon belüli szakadást, széthúzást okolja. A földterület bérbeadója az állami földalap, de a Sefag Zrt nyilatkozik a támogatásról.

– A vadászati bérleti szerződések lejártakor az erdészetek munkatársaival egyeztettük azokat az elveket, amelyek alapján kialakítjuk az új területeket – mondta Barkóczi István, a Sefag Zrt. elnök vezérigazgatója.– Támogattunk minden olyan vadásztársaságot, akik a vadkár megtérítésben, kerítés építésben partnereink voltak, illetve felhőtlen volt az emberi kapcsolatunk. Mintegy 7-8 társasággal volt problémánk, köztük az újvárfalviakkal is. A vadásztársaság megosztottsága is a döntésünk mellett szólt.

A vadásztársaság régi elnöke, Bebes Tibor megkeresett bennünket, hogy szeretné megosztani a társaságot, a terület egy részén új társaságot kíván létrehozni. A földtulajdonosi gyűlésen készült jegyzőkönyv bizonyítja, hogy ő is a földtulajdonhoz kötött vadászati hasznosításra szavazott. Tehát a Széchenyi Zsigmond Vt. szóba sem került. A Sefag Zrt számára egy jól fizető, biztos pénzügyi háttérrel rendelkező bérlő az ideális. A földtulajdonosok is ezzel értettek egyet. Földtulajdonosi  közös képviselőnek Leisztinger Tamást választották az ő személye garanciát jelent a vállalások teljesítésére és a pénzügyi kifizetések határidejének betartására.

Törvénysértések árán kerültek helyzetbe

Bebes Tibor alapító tagja, majd évekig elnöke volt a megye legrégibb vadásztársaságának. Szerinte ez a helyzet a magántulajdon szentségét és a kisemberek érdekeit sérti.

– A pénz mindenek felett. Nem engem kell okolni a történtek miatt. A Sefag Zrt., csakúgy mint tíz évvel ezelőtt üzemi területté nyilvánította azt a négyezer néhányszáz hektárt, ahol eddig a Széchenyi Vt. gazdálkodott. A Fauna Zrt. különleges rendeltetésű terület, tehát üzemterve csak két év múlva jár majd le. Akkor véleményem szerint megismétlődnek az egy évtizede történtek, és az egész területet átadja hasznosításra a Sefag a Faunának. Az egész cirkusz ennek érdekében történt és megint a kisemberek jártak rosszul. A közgyűlések összehívásakor és lefolytatásakor törvénysértések garmadát követték el. Egyébként a kényszer hasznosítás jogosságát is vitatom. Szerintem a területen jelenleg nem vadászhat senki, mert a bíróság még nem hozott jogerős döntést. Az újvárfalvi Széchenyi Zsigmond vadásztársaság 1996-ban haszonbérlet útján vette birtokba a mintegy négy és fél ezer hektáros területet. Az utolsó két évben Diviánszki János volt az elnök.
– Nem kell politikát keresni a háttérben. Nem Csányi Sándor vagy Leisztinger Tamás miatt alakultak így a dolgok. Csak saját magunknak köszönhetjük a kialakult állapotot – mondta. –  A társaság egy része Bebes Tibor vezérletével új, földtulajdonosi társaságot akart, az erdőgazdaságnak is már volt az elképzelése. A Széchenyi Vt. azonban kívül maradt ezeken. Mi egyetlen érvényes földtulajdonosi közgyűlést sem tudtunk összehozni. A földtulajdonosok döntésének oka volt, ezt el kell fogadni. A jövőben, mint terület nélküli társaság tudunk tovább működni.
Büttl Géza a társaság volt vadászmestere ennél keményebben fogalmazott: – Ezt érdemeltük. A széthúzásnak köszönhetjük, hogy ide jutottunk. Nyerő pozícióból lettünk vesztesek. A három szintes vadászházunk ott áll üresen, vevőt nem találunk rá. Húsz éves az épület, fel kellene újítani, de nincs miből. Komoly érték megy veszendőbe.

– A pénz mindenek felett. Nem engem kell okolni a történtek miatt. A Sefag Zrt., csakúgy mint tíz évvel ezelőtt üzemi területté nyilvánította azt a négyezer néhányszáz hektárt, ahol eddig a Széchenyi Vt. gazdálkodott. A Fauna Zrt. különleges rendeltetésű terület, tehát üzemterve csak két év múlva jár majd le. Akkor véleményem szerint megismétlődnek az egy évtizede történtek, és az egész területet átadja hasznosításra a Sefag a Faunának. Az egész cirkusz ennek érdekében történt és megint a kisemberek jártak rosszul. A közgyűlések összehívásakor és lefolytatásakor törvénysértések garmadát követték el. Egyébként a kényszer hasznosítás jogosságát is vitatom. Szerintem a területen jelenleg nem vadászhat senki, mert a bíróság még nem hozott jogerős döntést. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!