Közélet

2007.07.23. 16:12

Hazudós Pinokkió és hisztériás Messiás

Nemrégiben ismét felvetődött, több nyugati országhoz hasonlóan Magyarországon is csökkentség 16 évre a szavazati jog alsó korhatárát. Az ötlet nagy vihart kavart, érvek hangzottak el mellette és ellene, bár konkrét elemzéssel senki sem támasztotta alá véleményét.

Vas András

Tóth Istvánné, a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának tanára viszont megvizsgálta, egyáltalán az érintett réteg alkalmas lenne-e ilyen felelősségteljes döntés meghozatalára.

– Nyolc és tizenöt év közti gyerekek körében végeztük a felmérést – mondta Tóth Istvánné –, végül 1880 beszélgetőpartner adataiból-válaszaiból készült az összegzés.

Melyből kiderült, az ötlet meglehetősen naiv, hiszen a vizsgált korosztály ismeretei meglehetősen hiányosak. Magyarország miniszterelnökét a legidősebbek csak kétharmada tudta megnevezni pontosan, míg a köztársasági elnök személyét illetően csak minden második válasz volt pontos ebben a korosztályban. A kormány és az ellenzék összetételét illetően sem rózsásabb a helyzet, sokaknak magukat a fogalmakat is nehezükre esett definiálni.

A politikusok közül Orbán Viktort ismerték a legtöbben, a megkérdezettek 88 százaléka nevezte meg, mint számára legismertebb politikust. Posztjával kapcsolatban már megoszlottak a válaszok: a Fidesz elnöke, az ellenzék vezére, volt miniszterelnök, sőt, a kordonbontó jelzőt is kiérdemelte. A megkérdezettek 86 százaléka ismerte Gyurcsány Ferencet, akit többek között kormányfőként, miniszterelnökként, gazdag üzletemberként, szoci elnökként, volt KISZ-vezetőként, szónokként azonosítottak.

Némi meglepetésre harmadik legismertebb politikusként Magyar Bálint futott be 70 százalékkal: az iskolások jelentős része azonosítani tudta az oktatási miniszteri poszttal, egyesek sulinetesként, számítógépesként nevezték meg. Ötven százalék feletti ismertséggel rendelkezik még rajtuk kívül Kóka János, Horn Gyula, Navracsics Tibor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály és Molnár Lajos. A pénzügyminisztert viszont a kamaszok háromnegyede nem ismeri.

Amennyire hiányosak a gyerekek ismeretei egyes politikusokkal kapcsolatban, annyira széles a gúnynevek skálája. A hazudós Pinokkió, az imádkozó sáska, a vodkakirály, a dundi maca, a Nyuszifül, a helikoffer, a Kistehén, a szemüveges kobra, a vipera, a Gumi Jani, a Zsebibaba, a kalapos nő, az üvöltő dervis, a hisztériás Messiás, a Fletó a’ öszödi El Curta de Böszme kifejezés mind egy-egy politikusra vonatkozott.
A vizsgált korosztályok politikai ismeretei helyi szinten is hiányosak. A legtöbben, a válaszadók 23 százaléka Lamperth Mónikát nevezte meg, mint legismertebb somogyi képviselőt. Némi meglepetésre ugyanennyien állították, hogy Szita Károly is honatyaként tevékenykedik – Kaposvár polgármesterként viszont kiemelkedő, 81 százalékos az ismertsége. A harmadik helyen kilenc százalékkal Mátrai Márta és Móring József Attila állnak, míg Kolber István ismertsége nem éri el a fél százalékot. A többieknek a nevét sem tudják, csak mint „valami ügyvéd, nyugdíjas”, „egy szemüveges, a 2. sorban ül” jöttek szóba, míg a megkérdezettek több mint fele egyetlen megyei honatyát sem ismert.

Mint ahogyan a megyei közgyűlés elnökének megnevezése is gondot okozott: minden huszadik gyerek ismeret Gelencsér Attila nevét – igaz, akadtak, akik Árpádként emlegették –, sokan viszont még mindig Gyenesei Istvánhoz személyéhez kötik a posztot. A jelentős többség viszont nem is hallott ilyen titulusról...

Ezek is érdekelhetik