Közélet

2007.07.11. 08:03

Indiai kacsával a spanyolcsiga ellen

Nagyatádon is pusztításba kezdtek a spanyolcsigák, de úgy tűnik, nemzetközi megoldás születik a problémára, hiszen indiai futókacsák kerülnek bevetésre a csigák ellen.

Csikós Magdolna

A város több pontján, eddig elsősorban kiskertekben támadták meg az ehető terméseket a csupaszcsigák, szinte mindent, zöldséget, gyümölcsöt , egy kiskertben még a fán termő sárgabarackot is. – Esős időben és esténként egyszerűen annyi van, hogy megszámlálni sem lehet őket – panaszolta Horváth István, aki már második éve küzd a kártevők ellen. – Tavaly még valamit használt a só, de ebben az évben már a vegyszer sem állította meg a szaporodásukat. Mezőgazdász ismerősökkel, barátokkal próbáltunk nyomára akadni vegyszereknek, módszereknek, míg végül a kaposvári Mezőgazdasági Főiskola egyik tanárához jutottunk el, aki keltetőgépben tenyészti az indiai futókacsát.

Az érdekes, egyenes tartású, egykor pingvinkacsának is hívott állatról azt mondják, annyira falánk, hogy egy pár kacsa képes egy egész kertet megtisztítani a spanyolcsigától. A kártevőt maga megtalálja a kertben, „feltálalni”, vagyis erőszakkal etetni vele nem szabad, mert megfulladhat. Európában sok helyen éppen a spanyolcsiga miatt tartják, biológiai fegyverként. Néhány napon belül érkeznek a friss keltetésű kacsapárok Nagyatádra, s ha beválnak, vélhetően több gazda is vásárol majd a megyeszékhelyen is tenyésztett szárnyasokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!