Közélet

2007.07.11. 16:25

Nem sértett kegyeleti jogot a Csiky Gergely Színház

A Legfőbb Ügyészség is elutasította Jobbágyi Gábor, a Pázmány egyetem jogtudományi kara tanszékvezetőjének kérelmét, melyben a professzor a kegyeleti jog megsértése miatt akart pert indíttatni a kaposvári Csiky Gergely Színház ellen.

Vas András

Jobbágyi Gábor a teátrum 1956-ról szóló 56 06 őrült lélek vert hadak című előadásának kórházi jelenetét kifogásolta, melyben szerinte az alkotók meggyalázták a forradalom után kivégzett Tóth Ilona orvostanhallgató személyiségi jogait.

A tanszékvezető az amúgy is nagy vihart kavart darab készítői elleni kérelmével előbb a Somogy Megyei Főügyészséget kereste meg, ám a testület elutasította: indoklásukban kifejtették, a kaposvári színház előadása a művészi szabadság keretébe tartozik. Jobbágyi Gábor ezután fordult a Legfőbb Ügyészséghez, ahol szintén visszautasították.

A grémium nem a somogy megyeiek indokát ismételte meg, hanem úgy vélte, nem állapítható meg a közérdek sérelme, mivel a társadalom egészsének vagy valamely közösségnek érdekei ténylegesen nem sérültek, így a kegyeleti jog esetleges megsértése sem olyan fokú, hogy közérdeket sértene. A darab körüli jogi hercehurca ezzel végleg lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!