Közélet

2007.08.24. 16:21

Somogysárd: jogellenesen mentették fel a dolgozókat

Nemcsak érthetetlen és váratlan a somogysárdi lovasbázis felszámolása, s megmagyarázhatatlan annak módja, ráadásul a hetven dolgozó felmentése is jogellenesen történt.

Jakab Edit

Erről Lamperth Mónika tartott tegnap sajtótájékoztatót, ahol elmondta: somogyi országgyűlési képviselőként és a kormány tagjaként is szeretne mindent megtenni a helyzet mielőbbi rendezéséért.

Az ORFK a veszteséges működés miatt úgy döntött, hogy végleg felszámolja a somogysárdi lovasbázist. Arról, hogy a nagymúltú intézmény végnapjait éli, már egy ideje beszéltek. Ám reményteli tárgyalások folytak a Pannon Lovasakadémiával a bázis átvételéről és tovább működtetéséről. Ezért ért váratlanul mindenkit a végleges bezárás híre. Ráadásul az érintettek a felszámolás módját is erősen kifogásolják. Például hogy már a tárgyalások ideje alatt miért adta el a rendőrség a lovasbázis hátországát biztosító 560 hektáros területet, miért barbár módon, mindent megsemmisítve, elpusztítva távoztak a felszámolók az egykor szebb napokat látott kastély és park területéről, s miért tekintették teljesen érdektelennek azt, hogy mi lesz az évek, évtizedek óta itt dolgozó mintegy hetven ember sorsa...

Lamperth Mónika elmondta: még belügyminiszterként kapott jelzéseket arról, hogy gond van a lovasbázis működésével, de a kedvezőtlen gazdasági mutatók ellenére a bázis életben tartása mellett tette le voksát. Később, bár már más tárcát vezetett, továbbra is figyelemmel kísérte az egykori ménes sorsát, annál is inkább, mert a helybéliek tőle kértek segítséget. Ezért kezdeményezte a tárgyalások megkezdését a Pannon Lovasakadémiával. Nyár elején még azt a tájékoztatást kapta, hogy a tárgyalás kissé döcög, de van esély a megállapodásra. A mostani döntés érthetetlen. Lamperth Mónika levélben kért részletes tájékoztatást Takács Albert rendészeti és igazságügyi minisztertől, arról, miért hiúsult meg az egyezség és miként zajlott a felszámolás.

Nem lehet a falué a bázis

Bár egy hete még arról szóltak a hírek, hogy a rendőri vezetők felajánlották a bázist a falunak. Kiderült: az ORFK 2007. december 31-i hatállyal átadta az ingatlant a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A hasznosításáról később döntenek, Lamperth Mónika szerint elsődleges szempont, hogy munkahelyteremtés és a térség gazdasága szempontjából kedvező legyen. Ahhoz azonban, hogy a falu térítésmentesen megkapja, kormánydöntésre volna szükség.

A legfontosabb azonban most az – hangsúlyozta Lamperth Mónika – hogy mi lesz a bázis dolgozóinak sorsa. A munkaügyi tárca vezetőjeként először is annak járt utána, hogy munkajogilag rendben volt-e minden a leépítésnél. A munkaügyi központ szakemberei kiderítették: a hetven dolgozó felmentése jogszerűtlen volt, mert ezt csak a leépítésről szóló levél kézhezvételétől számított 30 nap elteltével lehet megtenni. Ez itt nem így történt. A jogi segítő szolgálat képviseli a volt dolgozók érdekeit. Ha sikerül megállapodni, a hetven egykori alkalmazott plusz egy havi bért kapna. Ha nem, úgy akár bíróság elé is kerülhet az ügy.

Ennél is nehezebb feladat ezeknek az embereknek segíteni az elhelyezkedésben, hisz hetven család sorsáról van szó. A miniszter kérésére a helyi munkaügyi kirendeltség munkatársai a helyszínen személyes elbeszélgetések alapján próbálják megtalálni valamennyiük számára a megfelelő lehetőségeket.
Lamperth Mónika a történtekhez mindössze annyit fűzött hozzá: minden munkáltatótól, de különösen egy állami szervtől elvárható, hogy a legnagyobb körültekintéssel, a dolgozók érdekeit figyelembe véve hozzon meg egy ilyen döntést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!