Közélet

2007.08.25. 10:33

Tímea vigyázza a Kőröshegyi Völgyhidat

Egyedülálló hídmesteri telepet hoztak létre a Kőröshegyi Völgyhídnál. A vasbeton monstrum huszonnégy órás műszaki felügyeletet igényel. Az ország legnagyobb hídjának mestere egy fiatal mérnöknő, Hanák Tímea.

Kolumbán Tünde

Naponta többször is ellenőrzi az óriási műtárgyat kívül-belül. Az útpálya alatt egy leginkább a szellemvasúthoz hasonlító járat húzódik, ide futnak be a csapadékelvezető csövek, és van itt bőven elektromos berendezés is. A majd két kilométeres alagútban a hídmesternő és kollégája naponta járőrözik, folyamatosan ellenőrzik az út burkolatát és a műtárgy külső felületét.

Nagy feladatra vállalkoztam – mondja Hanák Tímea –, ez egy teljesen újszerű munka, hiszen önálló hídmesteri telep még nincs az országban. Az átadás óta eltelt három hét alatt a mérnöknőnek már olyan autóssal is volt dolga, aki a folyamatos figyelmeztetések ellenére is felsétált a hídra, és a szalagkorláton át akart nézelődni. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. ennek ellenére nem tartja szükségesnek palánk felszerelését. A hídmestereknek azonban nemcsak a gyalogosok okoznak bosszúságot, hiszen arról is hallottunk már, hogy a pillérek között sportrepülő is próbálta utánozni Veres Zoltán júliusi műrepülő mutatványát.

A 45 ezer négyzetméteres hídfelülethez mintegy négy kilométer hosszú vízelvezető rendszer és saját víztisztító tartozik. A járművekről lehulló anyagok miatt ennek a tisztán tartását is folyamatosan kell végezni. A nonstop felügyeletet térfigyelő kamerák, forgalomszámláló és meteorológiai mérőállomások segítik, de komplett riasztó- és behatolás-észlelő rendszert is telepítettek. Hiba esetén a hídmester azonnali jelzést kap.

A behatolásészlelőre azért van szükség, nehogy szétlopják a viaduktot. Arra ugyanis a szakaszon lévő másik hídnál már volt példa, hogy felfeszítették a tartópilléren lévő ajtót, és ellopták az elektronikus berendezések alkatrészeit. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. (ÁAK) cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Kőröshegyi Völgyhíd veszélyes. A hírek arról is szóltak, hogy télen ez lesz az ország legnagyobb korcsolyapályája. A társaság álláspontja szerint a híd alkalmas a forgalom biztonságos átvezetésére. - A viaduktnál meteorológiai mérőállomás létesült, az aszfaltburkolatban két helyen is elhelyeztek jegesedést érzékelő szondát. A híd síkosságmentesítését így még a „korcsolyapálya” kialakulása előtt meg tudjuk kezdeni – tájékoztatta lapunkat az ÁAK kommunikációs munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!