Közélet

2008.03.03. 09:50

Rocky és Csavargó: irány Tököl!

Akár egy százötven kilós embert is földre teper, s két-három méter magasra ugrik fel Rocky és Csavargó, a kaposvári büntetés-végrehajtási intézet két új németjuhásza. Hétfőn szállítják őket a kutyakiképzőbe.

Harsányi Miklós

– Bomba formában van Rocky – dicsekedett a kaposvári biztonsági tiszt. – Másfél hónap múlva pedig nem lehet ráismerni; szuperkiképzést kap majd Tökölön.

Bizonyára így lesz. Bár a két és fél éves kan németjuhász szemlátomást már most is elképesztő fizikai állapotban van. A börtön udvarán tartott rögtönzött bemutató mindenesetre erről győzött meg; a csibésznek öltözött bv-alkalmazott nem jutott messzire. Esélye sem volt a menekülésre. Az eb óriási lendülettel vette üldözőbe a célszemélyt, nagyszerű alakítást nyújtott. A párharc eredményét előre borítékolni lehetett.

– Kapásból beindult nála az elfogó reflex – lihegte az akció után az amúgy kiváló kondíciójú fiatal férfi. – Rocky elemi erővel ragadta meg a karomat, kiválóan érzi a ritmust. Pillanatokon belül harcképtelenné tett. Olyan erővel húzott le, amely ellen nem tehettem semmit. Az biztos, hogy védőruha nélkül nem szívesen vállalnék újabb rájátszást.

Az 50-60 kilós kutya az első másodpercekben 30-40 kilométeres tempóval száguld. A helyszíni show után szemernyi kétségünk sincs afelől, hogy egy erőtől duzzadó 100-150 kilós férfit is földre teper a kutya. A selymes szőrű, bámulatos felépítésű Csavargó és Rocky amúgy fantasztikusan fegyelmezett – még az idegenek simogatása sem hozza ki őket a béketűrésből. Lenyűgöző látványt nyújtanak: nyugodtak, ám elég a halkan kiejtett parancs, s máris rakétaként süvítenek.

A szolgálati kutyák, akárcsak gazdáik, speciális felszerelést kaptak. BV és Police felirat virít az őrző-védő és biztosítási feladatok során bevetett négylábúakon.

– A nyaka alatt, a hasánál helyeztük el a hámot, s a nyakörv kialakítása is eltér a megszokottól – magyarázta egy másik szakember. – A szájkosár orrtörésbiztos. Az elfogás során sem sérül meg a kutya a szájkosártól, a biztonsági felszerelés az állat épségét óvja.

A fokozott óvatosság több okból is érthető; a kiképzés hosszú és bonyolult folyamat. Ezt tükrözi az állatok értéke is; a tanfolyam után nagyjából félmillió forintot ér majd Rocky.

A kutyás csapattal már most madarat lehet fogatni, s több irodai dolgozó is megjegyezte; jól sült el az ebbeszerzési ötlet. Berta Sándor alezredes, a Somogy Megyei BV-intézet parancsnoka is nagy kutyabarát hírében áll. A szakember azt mondta: a szolgálati ebek jelenléte minden téren fokozza a biztonságot. Előző munkahelyén, a szegedi Csillagban is több négylábú állt az őrszemélyzet rendelkezésére.

Fenyegető támadás

Szájkosár nélkül szolgálati kutya pórázon akkor alkalmazható, ha az intézet, illetve a fogva tartás biztonságát veszélyeztető csoportosulás enyhébb kényszerítőeszközzel nem oszlatható szét – tájékoztatott Berta Sándor. – Akkor is használható, ha a személyi állomány tagjának intézkedésével szemben tanúsított aktív ellenállás leküzdéséhez ez szükséges.


– Kaposváron objektumőrzésre, belső, illetve külső járőrözésre használjuk a szolgálati kutyákat – folytatta az alezredes. – Rockyt és Csavargót biztosítási feladatoknál, a rendkívüli események megelőzésére és felszámolására alkalmazhatjuk, emellett a fogvatartottak kísérésekor és előállításakor is.
A tököli BV-intézet segítségével jutottak a kutyákhoz. A gazdákkal együtt hétfőtől részt vesznek a speciális hathetes képzésen, ezután pedig újra visszatérnek a rácsok mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!