Közélet

2008.04.10. 08:00

Balaton: húzzák-halasztják a döntést a hajózás privatizációjáról

Míg a hajózás privatizációjáról hetek óta döntésre várnak a balatoni önkormányzatok, a halászat ügyében előrelépés történt.

Sonline

Horgászokkal, valamint balatoni szakmai és tudományos szervezetek képviselőivel bővülhet a Balatoni Halászati Zrt. igazgatósága. Erről született megállapodás Kiss György Károly, a Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési (BFT) Tanács elnöke között.

Ez az átszervezés a BFT mint kisebbségi részvénytulajdonos törekvésének megfelelően a horgászok és a halászok közötti bizalmatlanság feloldását is szolgálja. - Közös elképzeléseink szerint az igazgatóságban helyet kapna az országos horgászszövetség, továbbá a tihanyi limnológiai kutatóintézet, a környezetvédelmi értékek védelme érdekében pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, illetve a tóparti települések érdekvédelmi szervezete, a Balatoni Szövetség. Ehhez kérjük az állam mint fő tulajdonos hozzájárulását - mondta Suchman Tamás.

A Halászati Zrt. igazgatóságában jelenleg nem ül egyetlen balatoni szervezet képviselője sem. A halászat vezére szerint különösen a vállalat társadalmi megítélésének tenne jót, ha a társaság felügyelőbizottságában részt vehetnének a tó vízgazdálkodásával és ökológiájával foglalkozó szervezetek, valamint a horgászok képviselői.

- Évekkel ezelőtt tárgyaltunk már a cégben való részvételről, eredménytelenül - mondta Pintér József, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke, aki szerint az igazgatóság átalakításának csak akkor van értelme, ha a horgászok szavának súlya is lesz, és figyelembe is veszik a javaslataikat. - Arra akarjuk felhívni az állam figyelmét: hal nélkül nincs horgászturizmus a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!