Közélet

2008.06.19. 13:06

A Kistücsökben ebédelt az évszázad szakácsa

Először jár Magyarországon az évszázad szakácsa, a német Eckart Witzigmann. Az első szakács, aki francia nyelvterületen kívül megkapta a harmadik Michelin-csillagot.

Gáti Kornél

Budapesti körútja mellett ellátogatott Tokajba is Szepsy István Pincészetébe, valamint a balatonszemesi Kistücsök étterembe, amely a legfrissebb Michelin rangsorban az előkelő tizennegyedik helyet szerezte meg, második helyet pedig a tradicionális magyar konyhák kategóriában. Csapody Balázs tulajdonos élete legfontosabb napjai között tartja számon a szerdait.

– Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy vendégül láthatjuk, hiszen mi is próbáljuk követni a példáját. Sokat gondolkoztunk a menün is, de Witzigmann úr megkönnyítette a választást, mert előre közölte, hogy a hagyományos magyar étkeket is megkóstolná, a halászlét mindenképpen.
A halászlé meg is nyerte a világhírű szakács tetszését: háromszor is tálaltak neki belőle. Nem áll messze tőle a magyar konyha, hiszen Eckart Witzigmann a monarchia sokszínű hagyományából is merített. Végső soron a magyar konyhát is finomította, amikor elkészítette háromcsillagos pontypörköltjét s mákos nudliját, barackos túrós rétesét vagy aranygaluskáját. Kedvenc házi receptjei közt ott találjuk - igencsak elegáns változatban - a borjúpaprikást, a paprikás krumplit, a káposztás cvekedlit, a töltött szegyet, a bárányhússal töltött káposztát, a gyömbéres tejbegrízt. De még a rizses húst s a töltött paprikát is. Ma toronymagasan ő a legjobb „magyar szakács" - még akkor is, ha erről a kitüntetések alatt roskadozó „hivatalos” szakma Magyarországon nem hajlandó tudomást venni.

Ebéd közben azért megjegyezte: a magyar gasztronómia jó irányba tart, példa erre a Kistücsök étterem is. Már csak olyan összefogás kellene a gasztronómiában is, ami a magyar borászoknál már megvalósult. Kiemelte: nálunk is meg kellene honosítani azt a szemléletet, hogy az adott régióban honos zöldségek, gyümölcsök, az ott élő vadak húsát használják fel alapanyagként, persze mindig az adott évszaknak megfelelően. Csapody Balázs is ezt vallja, hiszen mint mondja, ami a kertben, az a tányéron.

Gáti Kornél -->

Ezek is érdekelhetik