Közélet

2008.06.01. 09:44

A vadászat nem öldöklés, hanem tudatos munka

Tizenhatodszor rendeztek vadásznapot Somogyban. A rendezvénynek negyedszer adott otthont a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond szakközépiskola.

F. Szarka Ágnes

Az idén a szokásosnál is több vadász és nem vadász látogatta meg a rendezvényt. A szervezők bebizonyították, hogy bóvli és giccs nélkül is lehet nagy sikerű programot tálalni.
Kiss Vince, a házigazda, Széchenyi Zsigmond szakközépiskola igazgatója köszöntőjében utalt a tavaly januári tűzre, melynek a kétszáz férőhelyes kollégium vált martalékává. Itt mondott köszönetet mindazoknak az erdőgazdaságoknak, vadásztársaságoknak és magánszemélyeknek, akik a mintegy kétszázmillió forintos kár után az újjáépítésben segítettek.

Diviánszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete és a Somogy megyei vadászok szövetségének elnöke szerint ez a nap arról szól, hogy vadászok és nem vadászók természetkedvelők találkozhassanak, megoszthassák egymással örömeiket, gondjaikat.
– A vadásznapok nem öncélúak - kezdte megnyitóját Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke. - Ezeket azért rendezik, hogy a vadász ember bemutathassa tevékenységét, elfogadtassa magát környezetével. A vadászat nem az életet kioltó öldöklés, hanem tudatos szakmai munka, a természeti egyensúly megteremtéséért, a hagyományok megőrzéséért. A vad nem a természet ajándéka.

Elismerés és eskü

A tizenhatodik somogyi vadásznapon kitüntetések átadására is sor került. Jordanics József a kamara aranyérmét, Páll Endre, a Magyar Vadászatért Érdemérmet, a kisbárapáti Béke Vadásztársaság a Gróf Nádasdy Ferenc emlékérmet kapta. Nimród éremben részesült Boda Pál, Gács László és Káplár János. A Hubertus kereszt arany fokozatát tizennégyen, ezüstöt négyen és bronz fokozatot hárman kaptak.

A hagyományokhoz híven esküt tettek az első éves vadászok. Az idén több mint harmincan, köztük öt női nimród mondta az eskü szövegét. A hivatalos programok után vadászkutya és solymárbemutató, lézerlövészet, gyermekrajz-kiállítás, vadász képzőművészek kiállítása, magaslesépítő-verseny, somogyi trófea-bemutató, a vadászok amatőr koronglövő versenye és főzőverseny tette színessé a programot.

Keleti Károly szerint a “civilizált viszonyok között vajmi hamar elpusztul, ha óvásáról, ápolásáról, neveléséről nem gondoskodnak.” A vadászat elhivatottság és szenvedély, feszültség és kitartás, ugyanakkor önmérséklet és értékítélet, mondhatni életfilozófia. Ezért kell az ifjú vadászgenerációt a természet szeretetére, a vad védelmének szükségességére nevelni. Meg kell érteni, értetni, hogy soha nem volt olyan fontos az önmérséklet, mint a következő tíz évben.

A vadászatnak történelmi szerepe mellett nemzetgazdasági jelentősége is van. Vadállományunk mennyiségi és minőségi alakulásában meghatározó szerepe van a Kárpát-medence kedvező klímájának is, de legalább ilyen fontos záloga a sikernek a szorgos és tudatos szakmai munka. Gazdasági elemzők szerint a közeljövő húzóágazat a turizmus, ezen belül a vadászturizmus lesz. A tudatos szakmai munka eredményei azok a trófeák, amikért a világ minden tájáról ide látogatnak a megszállott vadászok. Jelenleg a vadászat és a vadgazdálkodás sok problémával küzd. Új szabályozás előtt áll. Hamarosan a parlament elé kerül a vadászai törvény módosítása. Reméljük, hogy szakembereink leküzdik a fennálló problémákat és a méltán híres vadállományunk a jövő nemzedéke számára a továbbiakban is fennmarad.

A hagyományokhoz híven esküt tettek az első éves vadászok. Az idén több mint harmincan, köztük öt női nimród mondta az eskü szövegét. A hivatalos programok után vadászkutya és solymárbemutató, lézerlövészet, gyermekrajz-kiállítás, vadász képzőművészek kiállítása, magaslesépítő-verseny, somogyi trófea-bemutató, a vadászok amatőr koronglövő versenye és főzőverseny tette színessé a programot. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!