Közélet

2008.06.23. 08:24

Beindult a kánikulakommandó

Tombol a hőség, izzadnak a vállalkozók. A kánikulakommandó a balatoni éjszakába is beleveti magát. Az augusztus végéig zajló akciókból a taxisok sem maradnak ki.

Harsányi Miklós

Balaton, Velencei-, Tisza tó és a főváros: a kiemelt helyszíneken a nap bármely pillanatában feltűnhet a kánikulakommandó. Azt akarják, hogy javuljon az emberek biztonságérzete, s a hazánkban pihenő külföldiek is jól érezzék magukat. Nyolc hatóság alkotja a csapatot; Somogyban a hétvége előtt ültek egy asztalhoz a szakemberek. Bár hétpecsétes titok az elfogadott akcióterv, annyit tudni lehet: július első felében többtucatnyi helyszínre látogathatnak el a revizorok.

– Hozzánk aztán bárki jöhet – nyugtázta a hírt Frank József, az egyik lehetséges célpontként kezelt kaposvári fürdő vezetője. – Nem ütközöm meg semmilyen vizsgálaton. Az egyik országos fürdőrazzia alkalmával már itt járt hat hatóság munkatársa. Kirívó kifogást nem találtak. Úgy érzem, azóta előnyére változott a fürdő. A szolgáltatás javult, s a biztonságot is erősítettük; a beléptetőkapunál biztonsági őrt alkalmazunk. Hétfőtől pedig – nyitástól egészen a zárásig – két rendőr szakközépiskolás segíti a munkánkat.

A kommandó nagy tömegrendezvényekre is kilátogat. Úgy tudjuk, a Forma–1-en, a fővárosi Sziget Fesztiválon kívül a balatoni népünnepélyekre is (el)utaznak.
– Aztán csak nehogy szimpla pénzbehajtásról szóljon ez az akció – háborgott egy neve mellőzését kérő kereskedő. Somogyi szakemberek korrekt, tisztességes ellenőrzéseket ígérnek. A beszámolók szerint Kondorosi Ferenc kormánybiztos úgy fogalmazott: az ellenőrzéssorozatban nincsenek ellenfelek. A partnerség jegyében zajlik, és nem bírságipart működtetnek majd.

– Nyilván szükség van az ilyen típusú nyári ellenőrzésre – ismerte el Jó László, a Kisosz megyei elnöke. – Azért azt nem árt tudni: egy vizsgálat keménykedve, hadműveletként is végrehajtható. Persze emberségesen is levezényelhető. Szerintem nem a hibakeresésre, hanem a megelőzésre kellene összpontosítani. Úgy látom, hogy korábban erőteljesebb akciókkal tartották sakkban a vállalkozói kört, mint manapság. Sokat küzdöttünk a változásért.

Ebéd, fagyizás vagy épp egy rövid út taxival – ezernyi helyen és módon végezhetnek próbavásárlást a következő hetekben a szakemberek. Az is előfordulhat, hogy külföldi családnak álcázott hazai ellenőrök azt vizsgálják: vajon az idegen turistáktól több pénzt gombolnak le a személyszállítók?

– A vállalkozók aligha tiltakoznak az olyan számonkérés ellen, amely életszerű kérdésekre tér ki – emelte ki Székelyfi József, a kaposvári ipartestület elnöke. – Az ellen hadakoznak, ha a hatóság emberei olyasmiért büntetnek, amely jószerivel nincs közvetlen kapcsolatban a napi munkával. Azt megértem, hogy az idegenforgalmi főszezonban különösen nagy figyelmet fordítanak a vendéglátósokra és az élelmiszer-előállítókra,  -forgalmazókra.

– Az éttermeket, tóparti fagyizókat, kávézókat éppúgy megvizsgálhatja az ellenőrzésbe kapcsolódó csapat, mint az élelmiszer-feldolgozókat – fejtette ki Lövey László megyei főállatorvos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának igazgatója. – A termőföldtől a tányérig biztonsági elv alapján sokféle szempont alapján értékelünk, vizsgálódunk. A megtermelt zöldséget, gyümölcsöt is megnézzük. Az állattartó telepeken a takarmányozásra felhasznált anyagokat is bevizsgáljuk. Azt szeretnénk, ha mindent rendben találnánk.

Ezek is érdekelhetik