Közélet

2008.07.02. 11:21

Honlap nélkül, mának élve

Törvényt sért tegnaptól számos somogyi önkormányzat. Az információszabadság jegyében internetes adatok közzétételére kötelezi őket a törvény, ám sok helyen még honlap sincs.

Balassa Tamás

Kiss Pál címzetes főjegyző azt mondta: Balatonföldvár szinte száz százalékosan áll az internetes oldala feltöltésével, és a körjegyzőség településeivel is haladnak. Utóbbiaknál az informatikai háttér szerényebb. Két hónapja kezdték el a munkát.
– Nem becsülve alá az elektronikus információszabadság fontosságát: ez a jogszabály nem a kistelepülésekre lett megállapítva – mondta a címzetes főjegyző. –  Elméletileg nagyon jó, de a falvak viszonyai között megfoghatatlan. Más dimenzióban van ennek inkább értelme, csakúgy mint a vagyonnyilatkozatnak, ami ma már olyanoknak is kötelező, akik vélhetően sosem jutnak olyan helyzetbe, hogy közpénzekről dönthessenek.
Hozzátette: nagy munkát jelent az internetes feltöltés, precízen kell eljárni, és naprakészen kell tartani az adatokat.
– Nincs erre ember, minden hivatal spiccre van járatva – mondta Kiss Péter Pál –, ehhez a feladathoz csak a pénz hiányzik...

A községi szint sokkal több kívánnivalót hagy maga után. Galba Mihály, Bolhás polgármestere arról számolt be: idéntől még honlapjuk sincs. Lejárt a szerződés. – Csütörtökön testületi ülésen tárgyalunk erről – mondta.

A hivatalos Somogy megyei oldalt üzemeltető Integranet Kft több mint száz települési honlapot készített már. Izményi Éva ügyvezető azt mondta, a megoldás nemcsak a drágább honlap lehet, hanem egy szolgáltató is. Ekkor ők biztosítják a felület elkészítését, az internetes tárhelyet, s akár a folyamatos feltöltést is. Elkészítették a kozerdeku.somogy.hu oldalt, ahol már több mint ötven önkormányzat regisztrált. Élénken érdeklődnek tehát a lehetőség iránt...

A közigazgatási hivatal ez ügyben is minden segítséget megad a településeknek. A kisközségeket a gyorsabb és olcsóbb szolgáltatók felé orientálják. Különösen kistérségi hálózat és szolgáltatási rendszer megléte esetén lehet ez kifizetődő, mondta Hoffmanné Németh Ildikó hivatalvezető.

– Szerintem 20-50 ezer forintból megússzuk, az adatokat felrakni nem nagy gond. Amúgy azt látom, az emberek falun sosem kattintanának közadatért a honlapra. Bejönnek, és kérdeznek. Ott még a személyes találkozás a lényeg.

Kényelmes, bensőséges.
Somogyjád nagy község, nagy internetforgalommal. Lőrinczné Kiss Ilona polgármester arról tájékoztatott: külföldről is rengetegen érdeklődnek a település iránt. – Nem csak intézmények és nevezetességek, hanem fejlesztések, értékesítések is szerepeljenek egy honlapon: mi ezt régóta így gondoljuk. Ezért a törvény nem okozott nagy változást. Van felelőse a feladatnak, és van érdeklődés: telekárak, barátok, öregdiákok jelentkeznek e-mailben... – mondta a polgármester.

A közigazgatási hivatal ez ügyben is minden segítséget megad a településeknek. A kisközségeket a gyorsabb és olcsóbb szolgáltatók felé orientálják. Különösen kistérségi hálózat és szolgáltatási rendszer megléte esetén lehet ez kifizetődő, mondta Hoffmanné Németh Ildikó hivatalvezető. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!