Közélet

2008.07.13. 12:12

Toronyőrből lett parancsnok

Életfogytigtartó büntetés – ennyi időt töltött Berta Sándor a Csillagban. Szegedet elhagyta, épp egy éve a kaposvári börtön a második munkahelye.

Harsányi Miklós

– Magda Marinko, a balástyai és a százhalombattai rém – néhány név a közismert ismerősei közül. Hosszan lehet folytatni a sort?
– Igen, mivel a szegedi fegyházban és börtönben tényleges életfogytiglanra ítéltek is élnek – válaszolta kérdésünkre Berta Sándor alezredes, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (BV) parancsnoka. – Ha jól emlékszem, az átlag büntetési idő 14 év. Van köztük olyan is, aki csaknem 30 évet tölt a rácsok mögött.

– Hogyan bírják a büntetést?
– Ez igen változó. Bizonyos idő után persze mindenki megpróbál beilleszkedni a közösségbe.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Berta Sándor betűről betűre betartatja a szigorú biztonsági szabályokat
[/caption]
– A kaposvári börtönben is ülnek nehézfiúk?
– Szomorú a tény: idén az első félévben már több emberölést követtek el Somogyban, mint tavaly egész évben. Mindez megviselte a lakosságot; az emberölések óriási felháborodást keltettek. Éreztem, láttam a reakciókat.

– Itt őrzik a társuk megölésével gyanúsított két tinédzsert is. Hogyan élnek?
– Mindenki egyforma körülmények között él. Amit a szabályok előírnak, azt valamennyi fogvatartott számára biztosítjuk. A fiatalkorúak a felnőttektől elkülönítve, a számukra fenntartott zárkában vannak.

– Néhány napon belül két bv-ügy pattant ki. Hírek szerint a kecskeméti börtönben állítólag egy 18 éves fiút fajtalankodásra kényszerített két zárkatársa. Mit tesznek az erőszak ellen?
– Ilyesmi nálunk nem fordult elő. Úgy érzem, hogy hatékony munkaszervezési intézkedéseket hoztunk, kollégáim naponta többször jelennek meg a zárkákban. Látják az embereket, foglalkoznak velük, meghallgatják a problémáikat. Az általunk szervezett programokba bevonjuk a fogvatartottakat, amely leköti a figyelmüket.

– 19 évesen állt a BV szolgálatába. Mennyit változtak a ''80-as évek óta a börtönviszonyok?
– Rengeteget. Azt gondolom, előnyös folyamatok zajlottak le, főleg azóta, hogy átvettük és napi rutinként alkalmazzuk az európai uniós normákat.

– Programozó matematikus létére soha nem fordult meg a fejében, hogy mégiscsak más pályát választ?
– Tudatosan készültem a bv-en belüli előmenetelre. Ma, ha felveszek valakit, azt mondom: a marsallbot a zsebében van. Annak idején a főnököm nekem is arról beszélt: a leendő parancsnok ül vele szemben. Persze nem hittem el neki, aztán mégis bejött a mondás. Igaz, ehhez több mint húsz év munkára volt szükség. Toronyőrből lettem parancsnok.

Berta Sándor

1965-ben született Szegeden.

Végzettség: három főiskolai, illetve egyetemi diplomája van. Programozó matematikus és szociális munkás oklevelet is szerzett.

1984-ben helyezkedett el a BV-nél. A szegedi Csillagban 23 évig dolgozott. Egy éve van Kaposváron.

Család: nős, egy leánya van.

– Mikor esett át a tűzkeresztségen?
– Ez olyan esemény volt, amit nem kívánok senkinek. Szegeden egy fogvatartott megkéselte a kollégáimat; többen megsérültek, az egyik munkatársam meghalt. Az 1984-es eset rámutatott arra, hogy a biztonságot a nap huszonnégy órájában komolyan kell venni. Nem véletlen, hogy a szakmai filozófiám alapja: első a biztonság.

– Szigor, feszes munkatempó, folyamatos ellenőrzés - az előírások sokasága nem keseríti meg az ember életét?
– Már megszoktam. Nálunk sok az előírás; jogszabályokat, belső utasításokat tanulnak a jelentkezők. Rövid időn belül kell alkalmazkodniuk a sajátos viszonyokhoz.

– Huszonhárom szegedi év után tavaly nyáron Kaposvárra igazolt át. Nosztalgiázik a Csillag után?
– Azt az időszakot tudatosan lezártam. Megpályáztam a kaposvári lehetőséget, s örömömre elnyertem a parancsnoki megbízást. Utoljára amúgy tavaly léptem át a Csillag küszöbét.

– Mi az amit nem tűr el?
– Az adott szolgálati helyre vonatkozó utasításból fikarcnyit sem engedek. Ebben nincs pardon.

– Igen szigorúan hangzik.
– Ez olyan munka, ahol nincs helye a rögtönzésnek. Ha egy kolléga „elhasal“, azon nyomban jelentést ír, s elindítjuk az eljárást. Keményen bevasaljuk a szabályokat; megkövetelem a rendet, a szabályok maradéktalan betartását.

– Melyik területen erősítene?
– Egyik vágyam, hogy zárkában végezhető munkát kapjanak a fogvatartottak. Szóba jöhetne a borítékragasztás, a dobozhajtogatás vagy más, ehhez hasonló kézimunka-igényes feladat. A börtön azonban korántsincs irigylésre méltó helyzetben; iszonyatosan nehezen jutunk megrendeléshez. Szívesen vennénk bármilyen segítséget. A munkaszerzésen kívül természetesen folytatjuk a programszervezést is.

– Volt Szent Adorján napi ünnepség a börtönőrök családtagjainak, angolnyelvtanfolyam, könyvadománygyűjtés és Dögös Robi koncert az elítélteknek.
– A programbőséget szeretnénk tartani, illetve fokozni. Ezzel is a problémákat akarjuk elkerülni. Olyan tevékenységet biztosítunk, amely a nálunk lévő embereket kikapcsolja a napi monotonitásból. Ha meghallgatnak egy koncertet, szinte felszabadulnak. Szép sikert aratott a mulatós zenét játszó énekes is, de legközelebb országosan ismert művészt, együttest szeretnénk meghívni. Fizetni sajnos nem tudunk; esetünkben csak jótékonysági koncertről lehet szó.

– Húzós egy éven lehet túl. Nyáron azért kiszabadul a rácsok mögül?
– Augusztusban megyek szabadságra, de hát tudjuk, a börtönben bármikor bármi előfordulhat. Szegeden és a Balaton partján szeretném családi körben, nyugodtan eltölteni a nyarat

Végzettség: három főiskolai, illetve egyetemi diplomája van. Programozó matematikus és szociális munkás oklevelet is szerzett.

1984-ben helyezkedett el a BV-nél. A szegedi Csillagban 23 évig dolgozott. Egy éve van Kaposváron.

Család: nős, egy leánya van. Berta Sándor betűről betűre betartatja a szigorú biztonsági szabályokat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!