Közélet

2008.08.20. 18:02

Gondűző borocska mellett

Harminckettedik szüreti fesztivál, változtatott dátummal, eddig mindig augusztus 20-án ért véget a rendezvény, idén az államalapítás ünnepén kezdődött el igazán Balatonbogláron a bortermelők hangulatos seregszemléje. Tűzijáték nem lesz szerdán, de majd szombaton pótolják, és lézereffektusokkal fűszerezik.

Vízisikló

A borudvarban szinte folyamatos a zsúfoltság, már délben nem lehetett szabad ülőhelyet találni a poharazgatáshoz, így kivárva a sort, vagy egy kis szívességet kérve lehetett leülni a padokhoz, ahol forogva váltották egymás a borvidék termelőire kíváncsi szomjas látogatók. Jól fogyott a zsíros kenyér lila hagymával, de nem panaszkodhattak a kiállítók sem.

A kóstolók több csoportba oszthatók, a profik napokra beosztják, milyen fajtákat ízlelnek meg, így könnyebben tudnak különbséget tenni a pincészetek teljesítménye között. A kapkodók mindenen átrohannak, és addig kóstolnak, amíg pénztárcájuk, illetve fizikális felkészültségük engedi. A nagyfogyasztók természetesen kevéssé érdeklődnek a minőség iránt, sokkal inkább a mennyiségre utaznak még kánikulában is. Ennek ellenére a borászok azt állítják, nincs jobb a közvetlen találkozásánál; a tavalyi becslések szerint, az akkori négy nap alatt közel 200 ezer ember fordult meg a Szüreti Fesztiválon. Idén hat napos a rendezvény.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Jól fogyott a zsíros kenyér lila hagymával
[/caption]
– A legjobb, egyik leghatásosabb reklám az, amikor a borosgazda személyesen a borai mögé tud állni, és a potenciális fogyasztó nem csak az üveggel találkozik a boltban, hanem tapasztalhatja, milyen stílus, filozófia húzódik meg az egyes termékek, pincészetek mögött – mondta Pócz József, a balatonlellei Pócz pincészet tulajdonosa a fesztivál borudvarában, ahol magántermelők mutatkoznak be a hat napa alatt. – Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a sok kiegészítőként megjelenő másfajta termék, áru nem igazán szól, szólhat a borról egy ekkora fesztiválon – tette hozzá a borász, akinek véleménye szerint kifejezetten tehetséges szakemberek dolgoznak a boglári borvidéken, és ennek köszönhetően kiváló borai vannak a térségnek. – Az külön öröm, hogy a pincészetek már képesek arra a teljesítményre, hogy nemcsak egynyári könnyű borokkal jelenjenek meg a piacon, hanem nagyon szép, testesebb borokat is tudnak készíteni.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A borudvarban szinte folyamatos a zsúfoltság
[/caption]
– Ötvenéves fejjel meg kell tanulnunk eladni, menedzselni borainkat, mert egyszerűen rá kellett jönnünk, hiába tudjuk a szakmát és készítünk remekműveket, ha a fogyasztóhoz nem jutnak el boraink – ismerte el Országh Zoltán. A borásznak több helyről szüreteli a gyümölcsöt, mint mondta, elővigyázatosságból, mert ha egybefüggő lenne a terület, akkor egyetlen jégeső egész éves munkáját tenné tönkre pillanatok alatt.
A szakember úgy fogalmazott, az első lépcső mindig a bor, a borász megismertetése, ha ezen a fázison túljutnak, akkor a vendég már megszereti, megkedveli az ízlésvilágának megfelelő portékát, így már tudni fogja, mit kell keresnie. – Muszáj borfesztiválon megjelennie a pincészeteknek, sőt azon túl, hogy minket megismernek, mi is megismerjük a másik munkáját, ami azért fontos, mert a borászoknak együtt kell kitolniuk a magyar bor szekerét a kátyúból – állította Országh Zoltán.

A kátyú mélységéről viszont azt mondta, szerencsére egy pozitív irányú fejlődés figyelhető meg mind a termelők, mind pedig a fogyasztók szintjén. – Tulajdonképpen, amikor a vendégek eljutnak a pincéhez, akkor a borkészítés fázisait bemutatva már meg lehet szerettetni a bort, ennek következő lépcsőfoka, amikor kóstolni tanítjuk meg a fogyasztót, hogy találja meg a számára legmegfelelőbb íz-világot, és tudjon különbséget tenni.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Idén hat napig tart a rendezvény
[/caption]
Egybehangzó vélemény, hogy a fiatalabbak sajnos a sört jobban előtérbe helyezik a borral szemben, mint az idősebb generáció, bár erre rácáfolni látszott a szerda délutáni kép Balatonbogláron, mert a borudvarban inkább a harmincéves baráti társaságok töltötték meg a padokat és próbálgatták a jobbnál-jobb deciliteres kiszerelések segítségével a nedűket.

Gráf a borivásra biztatott Bogláron

Igyanak sok magyar bort, és szeressék ezeket a finom boglári borokat, mert a borvidék szakemberei évtizedek óta különösen nagy tudással és gondossággal készítik önöknek, az önök egészségére – ezekkel a szavakkal nyitotta meg tegnap este a Balatonboglári Szüreti Fesztivált Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Happ István, a Balatonboglári Borgazdasági Rt. vezérigazgatója is szólt a hatnapos fesztivál közönségéhez. Kovács Miklós polgármester pohárköszöntőjével hivatalosan is kezdetét vette a rendezvénysorozat.

A BB jóvoltából csapra ütöttek egy hordónyi muskotályos fehérbort, amit ingyen kóstolhattak meg az érdeklődők.
– Sokkal hosszabb maga a szüreti fesztivál, mint eddig bármikor – utalt a korábbiaktól eltérő időpontra és hosszúságra Dóra Zoltán, a BB Boglári Szüreti Fesztivál főszervezője amikor az eddigi harmincegy bor-seregszemlétől eltérő különlegességekről kérdeztük. – Műszakilag egy sor újdonság jelenik meg Balatonbogláron, de szerencsére tartalomban is tudtuk fejlődni az előző évhez képest, hiszen idén először rendezzük meg minden nap a borászok óráját, amikor két termelő mutatkozik be a nagyközönség előtt hat különféle termékkel. A főszervező bízik a jó időjárásban és abban, hogy minél többen tudnak találkozni a magyar borokkal, a magyar gasztronómia különlegességeivel Bogláron, és jó hírét viszik, nemcsak a térségnek, hanem a Balaton déli partja mellett készülő remek borokon keresztül, az egész országnak is.

Happ István, a Balatonboglári Borgazdasági Rt. vezérigazgatója is szólt a hatnapos fesztivál közönségéhez. Kovács Miklós polgármester pohárköszöntőjével hivatalosan is kezdetét vette a rendezvénysorozat.

A BB jóvoltából csapra ütöttek egy hordónyi muskotályos fehérbort, amit ingyen kóstolhattak meg az érdeklődők. Jól fogyott a zsíros kenyér lila hagymával A borudvarban szinte folyamatos a zsúfoltság Idén hat napig tart a rendezvény -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!