Közélet

2008.10.16. 13:07

Százezres károkat okoznak az útra tévedt vadak

Egy nap alatt két vadgázolásról értesültek a fonyódi rendőrök. A zsaruk autója is megsérült egy váratlan találkozáskor.

Harsányi Miklós

Októberben különösen nagy a vadveszély: a szakértők fokozott figyelemre intik a járművezetőket. Marics Zsolt őrnagy, a fonyódi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője azt mondta: a balesetek gyakran szürkületkor és az esti órákban következnek be.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Egy autóbusz csapott el egy vaddisznót: a jármű eleje összetört, a szélvédő betört
[/caption]
– A 67-es úton, Látrány külterületén egy őz futott a személygépkocsi elé – idézte fel a hétvégi gázolást az őrnagy. – Személyi sérülés nem történt, az elütött állat elpusztult. Az autóban több százezer forint kár keletkezett. Még aznap Fonyód közelében egy autóbusz csapott el egy vaddisznót. A jármű eleje összetört, a szélvédő betört. A tulajdonos veszteségét sok százezer forintra becsülték. Ezúttal senki nem sérült meg, ám a 7-es főúton évekkel ezelőtt tragédiába torkollott a gázolás. Egy BMW sofőrje szarvast gázolt el, a járművezető a balesetben elhunyt.
– Vadveszélyes területként tartják számon a Fonyód és Lengyeltóti közötti szakaszt, de Somogyvár és Balatonlelle külterületén is jelentősebb vadmozgásról számolnak be – magyarázta.

Telibe talált vaddisznók és őzek – Dél-Somogyban sincs nyugalom kora ősszel. Jüngling Zsolt törzszászlóstól, a nagyatádi rendőrkapitányság munkatársától tudjuk: augusztusban, szeptemberben hét vadgázolásról szereztek tudomást. A 68-as úton Görgetegtől Böhönyéig több ütközés történt, s a Nagyatád-Berzence útszakaszon, illetve Inke és Pogányszentpéter térségében is néhány alkalommal már helyszíneltek. Egymillió forint – csaknem ekkora kára keletkezett egy autósnak, amikor tavaly egy szarvasbika szinte lenullázta a gépkocsi egy részét. Idén pedig egy rétisas ütközött a rendőrkocsi fényhídjának; a rendőrök az óriási csattanásra figyeltek fel.

– A vadkáros baleseteknél az átlagos kárérték négy-ötszázezer forint körül alakul – közölte Knipl Antal, az Allianz Hungária műszaki vezetője. – Számos kárbejelentést kapunk Barcs térségéből.
Diviánszki János, a vadászszövetség megyei elnöke kiemelte: ha az adott ügyben nem lehet megállapítani a felelősséget, akkor mindenki a saját kárát viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!