Közélet

2008.11.10. 15:17

Balla-ügy: két változat az emberrablásra

A hétfői szembesítés során elismerte az együtt töltött éjszakát az MDF somogyi elnökének állítólagos elrablója, ám tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Vas András

Sokan mesének hitték, kétségbeesett védekezésnek az MDF egyre inkább eldurvuló kampányában, amikor Balla György, a Dávid Ibolya ellenfeleként fellépő elnökaspiráns, Almássy Kornél körének tagja, a párt Somogy megyei elnöke bejelentette: az elnökválasztás előtti éjszakán elrabolták. Igazi James Bond-i történet bontakozott ki szeptember végére, Nemzetbiztonsági Hivatallal, éjszakai autózásssal, fegyverrel, kényszerítéssel – a történet annyira hihetetlennek tűnt, hogy Balla Györgynek is több napba telt, míg rádöbbent, egyszerű, ám profi átverés áldozata lett.

Az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) került, az MDF somogyi elnökét előbb hét, majd újabb négy órán keresztül faggatták a nyomozók – Budapesten az Aradi utcában Almássy Kornélt, és a szűk köréhez tartozó Lasztovicza Gábort is kihallgatták –, majd hétfőn délelőtt Zalaegerszegen sor került a szembesítésre is az állítólagos elrablóval. Akiről eddig annyi derült ki, hogy ismerőse volt a Balla családnak, s bejáratos a família balatonmáriafürdői vendéglőjébe. A nyomozati anyagok szerint azzal győzte meg Balla Györgyöt, hogy meglepően jól informált volt az MDF ügyeiben; s azt is állította: úgy tudja, a párt belső harcai miatt az almássysták veszélyben vannak.



A történetet innentől a fórum megyei elnöke már lapunknak is elmesélte: szeptember 12-én este éttermükben megjelent az ismerős férfi, akinél fegyver volt, és közölte: parancsa van, hogy magával vigye Balla Györgyöt, ugyanis otthon veszélyben van. Ezután egy kombi Volvóval órákon át autóztak Somogyban és Zalában, végül egy máriafürdői nyaralóban álltak meg. Állítólag az NNI birtokában van annak a mobilnak a számlája, melyet útközben vásároltak egy benzinkútnál, s melyről Balla György az ismerős utasításra felhívta Lasztovicza Gábort, a párt elnökségi tagját, hogy figyelmeztesse őt, valamint rajta keresztül az almássystákat, menjenek el otthonról – mással viszont nem beszélhetett, és nem is tudott volna, ugyanis nem vihetett magával saját kommunikációs eszközt. Hajnalban aztán a férfi visszavitte az MDF megyei elnökét a házukhoz, egyúttal felszólította, ne a saját autójával menjen az elnökválasztó ülésre.
– A szembesítés során az illető elismerte, hogy együtt töltöttük azt a bizonyos éjszakát – mondta Balla György a zalaegerszegi procedúra után. – Ám a bűnösségét tagadta. Az alapvető dolgokat ugyan nem cáfolta, de bizonyos részleteket teljesen másképp adott elő. Jelenleg még mindketten tanúk vagyunk az ügyben, a nyomozás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik. Ha végül meggyanúsítják a férfit, az ügyészség dönti el, milyen folytatása lesz az ügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!