Közélet

2009.01.25. 10:40

Inter-nyet: somogyi lyukak a világhálón

Jelentős, és ami nagyobb gond, növekvő lemaradásban van a somogyiak internetes hozzáférése az európai, de a hazai viszonyokhoz képest is. A szakértők szerint nehéz lesz kitörni a spirálból.

Balassa Tamás

[caption id="" align="alignright" width="299"] Sok helyütt csak a teleházak a szélessávon
[/caption]A hátrányos térségekben ugyanis nem a legjobb üzlet az internet- és számítógép-értékesítés, ezért a nagy szolgáltatók késleltetik a méregdrága beruházásokat. Állami források segíthetnek. Azok a bizonyos állami források, melyek újabb 150-200 milliárd forinttal szűkülnek ez évre a válság és a kormányvárakozások szerint...

Magyarországon ma a háztartások 94 százaléka érhetne el szélessávú internetet, de csak 15 százaléka felhasználó. Bede Hajnalka, az informatikai államtitkárság info-kommunikációs főosztályának sajtószóvivője elmondta: Somogyban 2008 végén 34 településen egyáltalán nem volt elérhető szélessávú internet. Ezek közül 2010 közepéig 14 településen (Gadány, Hollád, Kelevíz, Libickozma, Nagyszakácsi, Nemeskisfalud, Szenyér, Tikos, Varászló, Bakháza, Kaszó, Kisbajom, Nagykorpád, Rinyabesenyő) épül ki a hálózat a Gazdasági Operatív Program pályázata révén. Ami az őskornak a harci szekerce volt, az a modern világnak az internet. Kis túlzással, hiszen a Google-galaxissal nem lehet bölényt elejteni és jóllakni.

Az Integranet Kft. néhány éve készített tanulmánya szerint Somogy az utolsók között volt internet-ellátottságban. Izményi Éva ügyvezető igazgató szerint ez a trend több beruházás ellenére sem változhatott.
Amíg a nagy szolgáltatók nem látnak üzletet a kis települések fejlesztésében, és hiányoznak a szükséges pályázati források, a lemaradás üteme aligha fékezhető, véli Izményi Éva igazgató.

Süle Tibor tíz éve Alsóbogát polgármestere. Az évtized egyik legjobb ötletének tartja, hogy a zsáktelepülésen létrehozták a teleházat. Heti húsz órában zsúfolásig tele, döntően fiatalok használják ki a világháló lehetőségeit.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Somogyi lyukak a világhálón
[/caption]
– Ha a világtól kissé elzárt településünkön másért nem is mindig érezzük, hogy a 21. században élünk, az internet révén mindenképpen tudjuk ezt – mondja a polgármester, aki gyakorló számítógép-használó. Bankszámláját is így kezeli. – Nem lehet már létezni internet nélkül, ez egy áldás a ma emberének. Az önkormányzati ügyek is felgyorsultak. Most néhány mozdulattal elintézhető, ami eddig papíralapon hosszadalmas gépelést igényelt. Pedig tíz ujjal gépelek: kilenccel keresek, eggyel írok... – így a polgármester.
Süle Tibor megemlíti: Kalmár László, aki az informatika alapvetésének másik legnevesebb magyar alakja Neumann János mellett, 1905-ben Alsóbogáton született. Vannak tehát gyökereik...

A magyar önkormányzatok a Közháló program révén kapcsolódtak a hálóra 2004-2006 között. Négyből három településre került szélessávú végpont, összesen 7300. Jelentős része az iskolai Sulinet-fejlesztés részeként. A többi az úgynevezett e-Magyarország pont: ebből az egykor létrejött mintegy háromezer közül ma 1208 működik, ebből Somogyban 128 érhető el.

Leszakadó kistérségek: 100 lakos, 1-2 előfizető

A legkevesebb internet-előfizetéssel rendelkező kistérségek közül minden negyedik megyénkben található. A legfrissebb adatok szerint ezekben a kistérségekben száz lakosra csupán 0,6–2 előfizetés jut. E négy kistérség, a csurgói, a barcsi, a lengyeltóti és a tabi az ország hátrányos helyzetű területei között szerepel. Azóta létrejött az ország 33 leghátrányosabb kistérségét tartalmazó fejlesztési kategória, ebben már a kadarkúti is szerepel. A tabi terület a 47 „csak” hátrányos helyzetű közé került át.

A Dél-Dunántúlon a 655 településből Közháló végponttal 290 település rendelkezik. Kisbajomba is így került önkormányzati internetelérés. Végh Gábor polgármester azt mondja: három éve pályáztak erre. A teleházba három gépet vásároltak, és az üzemeltetésre is nyertek forrást. Heti ötnapos nyitva tartással működnek, a fiatalok előszeretettel látogatják. Pályázat révén modernizálnák az eszközparkot.
– Nem vagyok már fiatal, de engem is rászorított az élet az internethasználatra. Óriási energiát igényelne máshogy hozzájutni a pályázati és egyéb hivatali információhoz – véli Végh Gábor.

A lakossági elérés már problémásabb Somogyban. Kisbajomban például a 150 családból alig 25-nek lehet kapcsolata a világhálóra. Mikrohullámú rendszerük van, akárcsak Bogátnak, aminek a kiépítése még mindig olcsóbb, mint az optikai kábel lefektetése. Ilyet a környéken egy nagyatádi cég forgalmaz, sok településre eljuttatva a televíziós csatornák mellé az internetet is. Ehhez a telefont is hozzátéve népszerű a csomag, egyre több kábelszolgáltató így kínálja portékáját. Korábban Vízvár térségében és Kadarkút környékén is mikrohullámú rendszer épült.

A mikrohullámú hálózatot 2001-ben építette ki az Integranet számos kaposvári közintézmény számára. Ez a rendszer csoportos kiépítésnél kifizetődő, kis települések aligha vághatnak bele egymaguk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!