Közélet

2009.03.04. 20:53

Balla-ügy: a rendőrség szerint nem történt emberrablás

Megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a somogyi MDF-elnök elrablása ügyében. A rendőrök szerint P. József csak segíteni akart Balla Györgynek.

Vas András

Balla György, a Dávid Ibolya ellenfeleként fellépő elnökaspiráns, Almássy Kornél körének tagja szeptemberben jelentette be: az elnökválasztás előtti éjszakán elrabolták. Állítása szerint tavaly szeptember 12-én este balatonmáriafürdői éttermükben megjelent az ismerős férfi, akinél fegyver volt, és közölte: parancsa van, hogy magával vigye Balla Györgyöt, ugyanis otthon veszélyben van. Ezután egy kombi Volvóval órákon át autóztak Somogyban és Zalában, végül egy máriafürdői nyaralóban álltak meg. Az ismerős utasításra felhívta Lasztovicza Gábort, a párt elnökségi tagját, hogy figyelmeztesse őt, valamint rajta keresztül az almássystákat, menjenek el otthonról. Hajnalban aztán a férfi visszavitte Ballát a házukhoz, egyúttal felszólította, ne a saját autójával menjen az elnökválasztó ülésre.

Az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) került, mely többször is kihallgatta a feleket, sőt szembesítésükre is sor került. Az emberrablással vádolt P. Lajos elismerte ugyan, hogy együtt töltötték az ominózus éjszakát, ám bűnösségét tagadta. Vallomása szerint csak egy baráti család gyermekét kívánta védelmezni, s azt állította, hogy a család is jó ötletnek találta, amikor felajánlotta, magával viszi fiukat Zalaegerszegre.

A NNI vizsgálata szerint is csak segíteni akart Balla Györgynek, mert azt hallotta, hogy az almássystákat veszély fenyegeti. A különleges ügyek osztálya nem talált rá jelet, hogy a P. Lajos személyi szabadságától fosztotta volna meg az MDF akkori somogyi elnökét – a Fórum etikai bizottsága februárban kizárta a pártból –, annak ellenére, hogy Balla és családja fegyverrel az oldalán jelent meg náluk, és azt állította, parancsa van arra, hogy Ballát elvigye.

A NNI szerint ugyan igaz, hogy P. Lajos különféle társaságokban gyakran emlegette, hogy ő az NBH tagja, ám az emberrablás tényének megállapíthatóságánál nincs jelentősége, hogy maga Balla is ezt hitte a férfiról, ugyanis nem bizonyítható, hogy az ominózus napon meg akarta téveszteni az a somogyi elnököt. Emellett P. Lajos viselkedése egyáltalán nem felelt meg egy nemzetbiztonsági hivatalos eljárásnak, ráadásul a rendőrök szerint Balla nem tudta egyértelműsíteni, miért érezte fenyegetve magát P. megjelenésekor, s bármikor haza mehetett volna.
– A Nemzeti Nyomozó Iroda határozata szerint olyan országban élünk, ahol büntetlenül lehet elrabolni valakit és ezzel másokat fenyegetni,
politikai eszközül ezt felhasználni – reagált a nyomozás megszüntetésének hírére Balla György.
– A körülmények ismeretében és Bokros Lajos MDF EP listavezetésre jelölése után nem tudok nem arra gondolni, hogy felső, kormányzati nyomásra történt a nyomozás elutasítása.

Emiatt az MDF akkori megyei elnöke panasszal kíván élni a döntés ellen, ugyanis szerinte nem lehet, hogy politikai érdekek befolyásolják a hatóságok munkáját. Balla szerint ugyanis a határozat számos súlyos tévedést tartalmaz. Úgy véli, figyelmen kívül hagyták annak a három tanúnak a vallomását, akik mindenben alátámasztották állításait és cáfolták P. Lajos vallomását.
– Nem csak P. Lajos fellépésének és öltözékének, hanem a fegyvernek a hatására is mentem vele – tette hozzá –, ám ez nem szerepel a határozatban, noha a fegyvert felismertem. Azt hiszem, mivel elrablóm korábban és később is konkrétan meg is nevezte az NBH-t, mint munkahelyét, így öltözékével, fegyverével és kitűzőjével, melynek megléte bizonyítást nyert az ügy során joggal gondoltam, hogy hatóságot képvisel, különösen mivel, mint azt a tanúvallomások megerősítik, azt mondta, parancsa van és nekem nincs más választásom.

Balla György hozzátette: azon a napon este nem volt olyan híradás, amire P. hivatkozik, hogy Almássyhoz közeli személyeket atrocitás érhet.
– Nem igaz, hogy bármikor elháríthattam volna az úgymond felajánlott segítséget – folytatta –, hiszen P. Lajos végig azt mondta: parancsom van, nincs más választásod. Azt sem vizsgálták, ha meg akart védeni, akkor kinek a megbízásából és miért utasított, hogy hívjam fel Lasztovicza Gábort és mondjam neki: Almássy Kornéllal és Huber Szebasztiánnal egyetemben veszélyben vannak és menjenek el otthonról. Pedig mindez döntő szerepet játszott, hogy Almássy Kornél visszalépett az MDF elnökjelöltségtől.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!