Közélet

2009.06.18. 17:06

Sertéspestis nincs, a karantén marad

Orbánc volt, nem pestis Újvárfalván – áll Lövey László megyei főállatorvos közleményében. A nadalosi disznókat állattartási szabálytalanságok miatt ölték le.

F. Szarka Ágnes

A főállatorvos azt közölte: a kaposvári kerületi főállatorvos május 16-án kapott bejelentést, hogy egy nadalosi sertésállományban nagyarányú elhullással járó betegséget észlelt. A kerületi főállatorvos a szakma szabályai és a miniszteri rendelet előírásainak eleget téve május 22-én elrendelte a sertéspestis gyanúja miatti megfigyelési zárlatot. A május 25-én vett mintákból a diagnosztikai vizsgálatok sertésorbánc betegséget tudtak kimutatni, mely nem bejelentendő betegség.



2009. június 16-án 51 sertést öltek le nem engedélyezett és a jogszabályoknak nem megfelelő állattartás miatt. Az ismeretlen állategészségügyi státuszú állományban végzett vizsgálatok a sertéspestis vírusát, illetve a vírus elleni ellenanyagot nem mutatták ki. A leölést állatvédelmi szempontból kíméletesen, erre a célra kiépített gázosító gépjárművel végezték. Biztonságból rendelte el az illetékes szerv a környező terület sertéspestis betegségre irányuló megfigyelési programját.


Nagyobb térképre váltás

Nincs sertéspestis Magyarországon! – jelentette ki Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára csütörtökön.
Nem sertéspestis miatt ölték le Újvárfalva-Nadaloson a mangalicákat, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta az állatokat. – Ezen a telepen egy hónapja jelentkeztek állategészségügyi gondok, elhullások – mondta. –  A vizsgálatok elvégzése idejére rendelték el a településrészen a karantént. A vizsgálat megállapította, hogy nem sertéspestisben pusztultak el az állatok, de érdemi magyarázatot az elhullásra egyelőre nem találtak.
Az államtitkár kijelentette: mivel további elhullásra nem találtak, pénteken feloldják a zárlatot.
Szerkesztőségünk megkereste Kiss Péter Pálné polgármester, aki azt mondta, hogy változatlanul érvényben van a védőkörzet létesítéséről elrendelt határozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!